Videospeler inladen...

Tienduizenden Hongaren op straat tegen premier Orban

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn tienduizenden manifestanten op straat gekomen om te protesteren tegen de overheidscontrole op de media, waardoor premier Viktor Orban volgens hen herverkozen werd met een monsterscore. Het is al de tweede massabetoging sinds de verkiezingen van 8 april.  

Zowat 30.000 boze Hongaren trokken de straat op in de hoofdstad Boedapest. Ze verzamelden voor het parlement en zwaaiden met opvallend veel Europese vlaggen. De verkiezingen van begin deze maand zijn volgens hen oneerlijk verlopen omdat de overheid de media in een stevige greep houdt, en hierdoor "een propagandamachine" is geworden.

De betogers roepen de  verdeelde oppositie op om een front te vormen tegen de rechts-nationale partij Fidesz van premier Viktor Orban, die twee derde van de parlementszetels in de wacht sleepte op 8 april. "Samen moeten we vechten voor een nieuwe en eerlijke verkiezingswet en een onderzoek tegen corruptie", eisen de initiatiefnemers.

Sinds 2010 heeft de Hongaarse premier de controle op de media flink verscherpt en heeft hij zijn eigen pionnen geplaatst in mediabedrijven die vroeger onafhankelijk waren.  Orban heeft zijn derde ambtstermijn ook te danken aan zijn weigering om grote groepen migranten binnen te laten in zijn land, waardoor hij in aanvaring kwam met de Europese Unie.

 

 

Meest gelezen