Avicii, de superster die liever niet op het podium stond

In zijn korte, maar des te meer intense carrière maakte Avicii (28) naam als pionier op het vlak van hedendaagse elektronische dance. Hij was niet alleen top-dj, maar ook een veelgevraagde muzikant, producer en remixer. Zelf vond hij de tol van het artiestenleven uiteindelijk te zwaar doorwegen. Een overzicht.

Tim Bergling, zoals Avicii echt heette, werd geboren in Stockholm en startte op zijn 16e met het maken van nummers. Al snel bouwde hij een goede reputatie op en op zijn 18e tekende hij zijn eerste platencontract. Hij begon samen te werken met Zweedse en met internationale bekendheden in de dj-wereld, onder wie Tiësto. In 2010 tekende hij bij EMI, eind dat jaar volgde zijn doorbraak met "Seek Bromance", toen nog onder het pseudoniem Tim Berg, dat in verschillende Europese landen de hitlijsten haalde.

In 2011 kwam "Levels" uit, onder de artiestennaam Avicii. De mosterd daarvoor had Bergling gehaald uit het boeddhisme, waar Avīci staat voor het diepste niveau van de hel, waar mensen terechtkomen die de grootste misdaden gepleegd hebben. De single katapulteerde Avicii, net 22, naar de status van internationale superster. Hij werd dat jaar al genomineerd voor een Grammy Award, stond in verschillende Europese landen op het podium en scoorde in zowat alle hitlijsten.

In Vlaanderen stond hij met "Levels" zo maar even 27 weken in de Ultratop.

(lees verder onder de video's)

"Seek Bromance"

"Levels"

Hit na festival na award

Het ging hard voor Avicii, de hits volgden elkaar in sneltempo op. Een greep uit zijn palmares: "I could be the one" (2012), "Wake me up" (2013), "Hey brother" (2013), "You make me" (2013), "Addicted to you" (2014) en "The days" (2014).

In 2012 en 2013 werd Avicii 3e in de jaarlijkse top 100 van DJ Magazine van de beste dj's. In de jaren erna werd hij achtereenvolgens 6e, 7e en 11e. Hij won ook twee MTV Music Awards, één Billboard Music Award en kreeg  twee Grammy-nominaties achter zijn naam.

Festivals wereldwijd zetten hem maar wat graag op hun affiche en ook artiesten stonden te drummen om met Avicii in zee te kunnen gaan. Zo werkte hij in 2014 samen met Coldplay voor "A sky full of stars".

(lees verder onder de video's)

"Wake me up!"

"I could be the one"

"A sky full of stars"

"Het podium was eigenlijk niks voor mij"

Het ging snel voor de dj. Té snel, zo vond hij zelf. Met zijn gezondheid ging het niet goed. De muzikant leed al jaren aan acute alvleesklierontsteking, onder meer als gevolg van overmatig alcoholgebruik, maakte hij bekend. In 2014 annuleerde hij verschillende optredens nadat hij zijn appendix en galblaas had moeten laten verwijderen.

Twee jaar geleden stopte hij uiteindelijk definitief met touren. "Het podium was eigenlijk niets voor mij", vertelde hij toen. "Ik ben meer een introverte persoon. Ik heb doorheen mijn parcours te veel negatieve energie verzameld, denk ik."

Avici bleef wel actief als producer. Vorig jaar schreef hij op zijn website: "We bereiken allemaal een punt in onze levens en carrières waar we begrijpen wat het belangrijkst is voor ons. Voor mij is dat nieuwe muziek maken. Daar leef ik voor, dat is waar ik voor mijn gevoel voor geboren ben."

Avicii: True stories

Eind vorig jaar verscheen de documentaire "Avicii: True stories", die niet alleen zijn grootste successen op een rij zet, maar ook laat zien hoe het intense artiestenleven zijn tol eist. Sinds eind maart is de docu ook te bekijken op Netflix.

Meest gelezen