Demir: "Als staatssecretaris van Gelijke Kansen had ik de plicht om te reageren op kandidatuur van Berger"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over kritiek van CD&V-voorzitter Wouter Beke en Antwerps CD&V-kopman Kris Peeters. Demir was eerder deze week erg scherp voor de CD&V-kandidatuur van de ultraorthodoxe jood Aron Berger. Beke en Peeters toonden vandaag in enkele kranteninterviews weinig begrip voor die kritiek. 

In een interview met De Standaard hekelt Wouter Beke "politieke spelletjes" van de N-VA. Hij heeft het dan onder meer over het feit dat Zuhal Demir "fulmineerde tegen een kandidaat van de joodse gemeenschap, in tegenstelling tot haar voorzitter (Bart De Wever, nvdr.)".  Kris Peeters liet in Het Nieuwsblad dan weer optekenen dat Demir "goed weet dat de gelijkheid tussen man en vrouw hiermee (het feit dat Aron Berger andere vrouwen de hand niet schudt, nvdr). niet in vraag wordt gesteld."

In een bericht op Facebook ziet staatssecretaris Demir die uitspraken van de CD&V'ers als "een aanval om de aandacht te verleggen". Volgens Demir kan de reactie van Peeters en Beke wijzen op twee mogelijkheden: "een complete ontkenning van de realiteit of een gevolg van onwetendheid. De positie van de vrouw in de ultraorthodoxe gemeenschap is zeer kwetsbaar en wordt dat steeds meer".

Zuhal Demir vindt naar eigen zeggen dan ook dat ze als staatssecretaris voor Gelijke Kansen de plicht had om te reageren op de kandidatuur van Berger. "Niet omwille van de man persoonlijk. En al zeker niet omwille van politieke spelletjes. Maar wel omdat zijn kandidatuur een houding ten opzichte van vrouwen normaliseert die onaanvaardbaar is in Vlaanderen." 

Meest gelezen