Tom Van de Weghe

"15 miljard voor 34 gevechtsvliegtuigen? Niet met mijn belastinggeld!"

In het Brusselse Jubelpark hebben enkele honderden mensen actie gevoerd tegen de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen. Volgens de betogers is de aankoopsom van 15 miljard euro voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen té duur. Ze willen ook een publiek debat over de noodzaak om de F-16's al dan niet te vervangen. 

Het platform "Geen gevechtsvliegtuigen" organiseerde vanmiddag in Brussel een protestactie tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Het platform bestaat uit meer dan honderd vredesorganisaties waaronder Broederlijk Delen, Oxfam België en Greenpeace België. 

Volgens de actievoerders tonen de laatste weken aan dat de vervangingsprocedure van de F-16's door de regering moet stopgezet worden.  Ze vinden ook dat er een gevaarlijk spel gespeeld wordt met belastinggeld. Op spandoeken staat te lezen "15 miljard voor 34 gevechtsvliegtuigen? Niet met mijn belastinggeld." 

Ze eisen ook een breed maatschappelijk debat over de zin en onzin van de vervanging van de gevechtsvliegtuigen. Onder de betogers waren ook leden van de politieke partijen PVDA, LSP en sp.a, onder wie defensiespecialist Dirk Van der Maelen.

Meest gelezen