PAN Photo

Armeense oppositieleider Pasjinjan opgepakt na dagenlang protest

In Armenië is oppositieleider Nikol Pasjinjan opgepakt na een korte ontmoeting met premier Serzj Sarkisian. In de hoofdstad Jerevan wordt al dagenlang geprotesteerd tegen de aanstelling van Sarkisian, die de vorige tien jaar president was.

De afgelopen tien dagen zijn op aansturen van de oppositieleider verschillende manifestaties gehouden in Jerevan tegen de aanstelling van Sarkisian als premier. Sarkisian was tien jaar president van Armenië, maar eerder dit jaar moest hij die functie opgeven, omdat hij niet meer mocht worden herkozen. Sinds dinsdag is hij wel weer premier van het land.

De ontmoeting tussen Sarkisian en Pasjinjan was al afgelopen nog voor ze goed en wel begonnen was. "Ik ben naar hier gekomen om over je ontslag te praten", aldus Pasjinjan tegen de premier voor het oog van de televisiecamera's. "Dit is geen dialoog, maar chantage", antwoordde Sarkisian, voor hij de zaal van het hotel in Jerevan verliet waar de ontmoeting plaatsvond. Hij adviseerde zijn gesprekspartner om terug te keren in een wettelijk kader, anders "zal u verantwoordelijk zijn voor de gevolgen".

Het gesprek verliep op bitse toon. "U begrijpt de toestand in Armenië niet. De macht is nu in handen van het volk", aldus de oppositieleider. Waarop de premier antwoordde dat een partij die 8 procent behaald heeft bij de verkiezingen, niet in naam van een heel volk kan spreken.

Kort na de ontmoeting werd de oppositieleider opgepakt bij een treffen tussen de politie en betogers. "Het volk moet Nikol Pasjinjan bevrijden", zei zijn plaatsvervanger Sassoun Mikaelian aan de pers, voor ook hij opgepakt werd door de politie.
 

Meest gelezen