Videospeler inladen...

De Wever: "Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om met Groen te besturen"

"Ik heb nog veel haar op mijn hoofd, maar er is geen enkel haar dat eraan denkt om te besturen met Groen." Zo heeft N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever gereageerd op de berichten dat N-VA naar Groen zou kijken om mee te besturen in Antwerpen, Vlaanderen en de federale regering. De groenen hadden gisteren zelf al voor die mogelijkheid bedankt.

Her en der wordt gefluisterd dat N-VA naar Groen zou lonken om mee te besturen in Antwerpen, Vlaanderen en misschien zelfs in de federale regering. 

"Ik heb dat in de kranten gelezen", reageert N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever. "Ik heb in mijn leven nog nooit naar iemand gelonkt, in geen enkele context trouwens. Ik heb voor Antwerpen hoogstens gezegd dat ik deze coalitie wil verderzetten. Volgens de laatste peilingen is dat ook perfect mogelijk als je naar de zetelverdeling gaat kijken, zelfs in een bipartite. Dat is mijn voorkeur en dat blijft mijn voorkeur. Ik ben loyaal aan al mijn partners en op alle niveaus."

En zou die mogelijke bipartite dan met alleen CD&V zijn? "In de laatste peiling zou die bipartite voor Antwerpen met Open VLD zijn. Met het systeem imperiali, met de grote partijen en al de rest klein, dan valt de verdeling volgens de laatste peiling goed, dan hebben we samen 29 zetels. Als ik die peiling mag geloven tenminste. CD&V had in die laatste peiling geen zetel en kan er dus nog moeilijk bij, maar als die partij ook zetels heeft, dan zou ik zeggen dat de huidige coalitie in Antwerpen gewoon verdergaat."

Wil dat dan zeggen dat De Wever er niet aan denkt om met Groen te besturen, noch in Antwerpen, noch in Vlaanderen, noch federaal? "Ik heb nog veel haar op mijn hoofd en er is geen enkel haar dat daaraan denkt."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

CD&V en Open VLD

Ook in "De zevende dag" werd vanochtend verdergegaan op de mogelijke coalitie in Antwerpen. "Wij hebben een duidelijke liefdesverklaring uitgezonden naar onze coalitiepartners CD&V en Open VLD", zei Annick De Ridder (N-VA) daar in navolging van haar voorzitter. "Ik denk dat we met die twee partijen goed samenwerken in de meerderheid en wij zouden dit project heel graag verderzetten, maar de kiezer zal op 14 oktober de kaarten schudden en wij hopen er uiteraard als sterkte uit te komen."

Heel onrespectvol naar de kiezer toe om nu al te zeggen dat we met bepaalde partijen verdergaan

Nahima Lanjri (CD&V)

Nahima Lanjri (CD&V) wou die liefdesverklaring ook in "De zevende dag" niet beantwoorden. "Het zou toch heel onrespectvol zijn naar de kiezer toe om nu al te zeggen dat we met bepaalde partijen verdergaan. De kiezer moet weten waar CD&V voor staat op vlak van mobiliteit, armoedebestrijding, huisvesting, diversiteit... Daar moet de kiezer voor kiezen. Wij gaan natuurlijk na de verkiezingen, als we kans maken om deel uit te maken van een bestuur, praten met andere partijen en zien naar zij die maximaal rekening houden met ons programma. Maar je moet nu de kiezer respecteren en zeggen dat je het aan hen overlaat."

Lanjri zei voorts nog dat ze van mening is dat de huidige coalitie op heel veel vlakken goed heeft gewerkt, maar voegt eraan toe dat de ambities van CD&V op een aantal vlakken nog verdergaan. "Wat armoedebestrijding betreft, moet er bijvoorbeeld nog een tandje worden bijgestoken."

Claude Marinower van Open VLD was heel wat milder en benadrukte dat hij geen enkel bezwaar heeft tegen de bestaande coalitie. "Er is zeer goed samengewerkt, ook al zijn er ook stevige discussies geweest, gelukkig maar." Marinower zei ten slotte wel nog dat zijn partij hogere ambities heeft dan in 2012. "Dat was een laag cijfer, we willen dat omhoog brengen."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Groen

Wat de samenwerking tussen Groen en N-VA betreft en waar De Wever vanochtend dus verder op inging, had Groen-voorzitter Meyrem Almaci gisteren al gezegd dat het uitgesloten is dat Groen samen met de N-VA zou besturen in Antwerpen. "Wij zijn de uitdager van de N-VA in Antwerpen en we gaan dat ook blijven. Ons programma daar staat diametraal tegenover wat dat stadsbestuur doet. Dat stadsbestuur maakt de mensen in Antwerpen ongelukkig."

Ook op federaal niveau zei Almaci niet meteen een samenwerking te zien zitten. ""Als ons programma diametraal tegenover hun programma staat, zie ik niet in hoe we dat op dat niveau ook kunnen realiseren."

Meest gelezen