Videospeler inladen...

Beke: "Beslissing over het vervangen van de F-16 is een jaar geleden genomen"

"Het verlengen van de levensduur van de huidige F-16 gevechtsvliegtuigen is voorlopig niet aan de orde." Dat heeft CD&V voorzitter Wouter Beke gezegd in "De zevende dag". "Een jaar geleden heeft de regering de beslissing genomen een procedure op te starten om de huidige toestellen te vervangen", zo zei Beke. "Die moet haar beloop krijgen. En alleen als aan het einde zou blijken dat niet aan de voorwaarden voor vervanging is voldaan, komt alles opnieuw op tafel." 

De voorbije week is in de Kamer meer dan 13 uur gedebatteerd over het miljardendossier. Toch verandert er niets aan de beslissing om de huidige toestellen te vervangen en 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen. "Het is aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) om de lopende procedure af te ronden en een voorstel aan de ministerraad te presenteren", zegt Beke.

"De discussie over een mogelijke verlenging van de levensduur van de huidige F-16 toestellen met vijf of zes jaar, doet er niet toe. Pas als aan het eind van de procedure zou blijken dat niet aan de opgelegde voorwaarden is voldaan door de constructeurs die ingetekend hebben op de levering van nieuwe toestellen, moet alles opnieuw bekeken worden." 

Bekijk hier het interview over de F-16's

Videospeler inladen...

Bekijk hier het volledige interview met Beke in "De zevende dag"

Videospeler inladen...

Meest gelezen