RTL

Darya Safai (N-VA): "Grote fout om ultraorthodoxe joden te vergelijken met de partij Islam"

In het debat rond de ultraorthodoxe jood Aron Berger, die weigert de hand te schudden van andere vrouwen dan zijn eigen vrouw, werd afgelopen week wel eens de parallel getrokken met radicale moslims. Volgens N-VA-politica Darya Safai gaat die vergelijking helemaal niet op. "Het islamisme wil de wereld veroveren, dat is een gevaar", aldus Safai op de Franstalige omroep RTL. 

Berger trok eerder deze week zijn CD&V-kandidatuur in nadat er commotie was ontstaan over het feit dat hij uit religieuze overwegingen andere vrouwen dan zijn echtgenote de hand niet schudt. Ook radicale moslims geven geen hand aan een vrouw. "Wij begrijpen perfect onze vriend van de joodse gemeenschap", liet Redouane Ahrouch van de partij Islam optekenen tijdens een televisiedebat op RTL. Hij wijst erop dat er geen wet bestaat die mensen verplicht elkaar een hand te geven. "Ik wil de waarden van mijn geloof verdedigen."

Aan de andere kant van de tafel zat onder anderen Darya Safai, vrouwenrechtenactiviste en N-VA-politica. Zij vindt het een "grote fout" om de ultraorthodoxe joodse gemeenschap op die manier te vergelijken met de islamistische ideologie. "Het gaat absoluut niet om hetzelfde.  Een islamistische partij wil de wereld veroveren, dat is een gevaar. Hun doel is om een islamitische staat te stichten. Als het niet lukt met de jihad, gaan ze het doen via onze democratie. We moeten onze democratie verdedigen."

Nog volgens Darya Safai is de sharia, waarop Ahrouch en zijn partij zich op baseert, crimineel tegenover vrouwen en kinderen.  De vertegenwoordiger van de partij Islam repliceerde daarop dat hij een "westerse sharia" wil invoeren. Iets wat niet bestaat, aldus Safai.

Vrouwen niet aankijken

Tijdens het debat was er nog een opmerkelijke demarche van Redouane Ahrouch. Kennelijk had hij geweigerd om zich te laten schminken omdat de make-up werd aangebracht door een vrouw. Bovendien keek hij tijdens het debat de vrouwen niet aan. 

U kunt het debat herbekijken op de website van RTL.

 

Meest gelezen