Videospeler inladen...

Unieke herdenking op volle zee voor bemanningsleden van de voor onze kust gezonken WOI-duikboot

Met een serene plechtigheid heeft Duitsland de 22 gesneuvelde soldaten van de onlangs gevonden Duitse duikboot UB29 herdacht. Dat gebeurde op de plaats waar de duikboot werd gevonden, op zee dus, zo'n 20 mijl voor de kust van Oostende.

De UB29 werd in de zomer van 2017 ontdekt door onderwaterarcheoloog Tomas Termote. Toen werd het schip nog niet geïdentificeerd, maar Termote en provinciegouverneur Carl Decaluwé wilden koste wat kost de U-boot identificeren en op die manier ook te weten komen waar 22 Duitse soldaten hun zeemansgraf vonden. In november lukte het dan toch, dankzij een gevonden naamplaatje op de torpedo. 

"Ik dank de gouverneur voor alle moeite, en vooral voor de serene en respectvolle manier waarop er met de vondst is omgegaan", aldus Duits ambassadeur Rüdiger Lüdeking.   

Duitsland stuurde het fregat Brandenburg naar België om met enkele genodigden en Britse nazaten ter plaatse te gaan. Nazaten van de slachtoffers waren er niet.

Rond 10.30 uur werd de locatie bereikt en vond een unieke plechtigheid plaats, met een toespraak van ambassadeur Lüdeking, die een boodschap van vrede en solidariteit uitsprak en het belang van blijven herdenken benadrukte. Met de plechtigheid kregen de opvarenden van UB29 een zeemansgraf. De duikboot blijft namelijk ter plaatse liggen. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer maakte gisteren bekend dat het wrak erkend wordt als erfgoed en dus beschermd wordt.    

Na de toespraak van Lüdeking volgde een gebed en een minuut stilte, alvorens Nic Van der Marliere, afgevaardigde van de Vlaamse regering in Londen, de namen van de gestorven bemanning voorlas. De ceremonie werd afgesloten door kransen in het water te leggen.

De herdenking was ook uniek omdat de Duitsers nog niet vaak betrokken zijn geweest in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Door deze herdenking, en de ceremonie van gisteren naar aanleiding van de 100e verjaardag van de raid op Zeebrugge en Oostende, krijgt de hele herdenking een meerstemmig karakter waarbij onderstreept wordt dat er in oorlog en tijdens de herdenkingsplechtigheden geen ruimte is voor heroïek en dat er tijdens een oorlog enkel verliezers zijn.

Meest gelezen