Van Sarkozy tot Depardieu: 300 namen ondertekenen manifest tegen "nieuw antisemitisme" in Frankrijk

In de Franse krant Le Parisien is vandaag een manifest gepubliceerd dat het "nieuwe antisemitisme in Frankrijk" hekelt. Driehonderd grote namen, waaronder oud-president Nicolas Sarkozy en acteur Gérard Depardieu, ondertekenden de tekst. Vorige maand nog werd ons buurland nog opgeschrikt door de gruwelijke moord op een 85-jarige Joodse vrouw.

"We vragen dat de strijd tegen dit democratisch failliet - wat het antisemitisme is - een zaak van nationaal belang wordt, voor het te laat is. Voor Frankrijk niet langer Frankrijk is." Het manifest dat vandaag gepubliceerd werd, hakt er stevig op in. Maar liefst 300 grote Franse namen schaarden zich achter de tekst: gaande van politici als oud-president Nicols Sarkozy en oud-burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë over artiesten als zanger Charles Aznavour en acteur Gérard Depardieu tot de religieuze joodse, katholieke en islamitische leiders. 

"Stille etnische zuivering in het land van Emile Zola en Clemenceau"

De ondertekenaars spreken over een "nieuw antisemitisme". "In ons recent verleden hebben radicale islamisten elf joden vermoord, en sommige gefolterd, omdat ze jood waren." Een directe verwijzing naar onder meer de gijzeling in de joodse supermarkt begin 2015. Daar kwamen toen vier gijzelaars om het leven. 

Meer recent was Frankrijk in shock na de brutale moord op een 85-jarige Joodse vrouw, die de vervolging van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog overleefde. De vrouw werd om het leven gebracht met verschillende messteken en haar lichaam werd daarna in brand gestoken. Het gerecht gaat ervan uit dat de daders gehandeld hebben uit anti-Joodse motieven. 

In ons recent verleden hebben radicale islamisten elf joden vermoord, en sommige gefolterd, omdat ze jood waren

Manifest

Het manifest gaat verder op hetzelfde elan. "Tien procent van de Joodse inwoners van Île-de-France, ongeveer 50.000 personen, waren recent gedwongen om te verhuizen omdat ze zich in sommige wijken niet meer veilig voelden. Hun kinderen konden niet meer naar school. Er voltrekt zich een stille etnische zuivering in het land van Emile Zola en Clemenceau."

Dat haalt ook onze Frankrijk-correspondent Frank Renout aan: "Binnen de Joodse gemeenschap hoor je veel over de angst die er bestaat. Over kinderen die niet meer naar de Joodse school durven en Joodse mannen die niet meer met keppeltjes over straat durven lopen."

De cijfers van de Franse overheid zijn overigens genuanceerd: het anitsemitisme is de voorbije jaren afgenomen, maar het aantal gewelddaden - branden, vernielingen en pogingen tot moord - nam met maar liefst 26 procent toe.

Het antisemitisme is de voorbije jaren afgenomen, maar het aantal gewelddaden nam met maar liefst 26 procent toe

Ook de media, een deel van de Franse elite en extreemlinks krijgen een veeg uit de pan

Maar ook de media krijgen een veeg uit de pan: "De terreur van een moordzuchtig antisemitisme verspreidt zich en lokt publieke verontwaardiging uit, maar ook een mediatieke stilte, die de recente witte mars kon doorbreken". 

De tekst haalt ook uit naar een deel van de Franse elite "dat de islamistische radicalisering, en het antisemitisme dat het met zich meebrengt, enkel beschouwt als uitdrukking van een sociale revolte".

Niet alleen extreemrechts, ook extreemlinks deelt in de klappen: "Die vond in het antizionisme een alibi om de beulen van joden tot slachtoffers van de maatschappij te maken".

Meest gelezen