Frankrijk: Vegetarisch vlees mag geen "vlees" meer zijn

Vegetarische steak in de winkelrekken? Die zal je in Frankrijk binnenkort niet meer vinden. Toch niet als benaming op de verpakking alleszins. Afgelopen week keurde het Franse parlement een wetsvoorstel goed dat hoge boetes oplegt aan producenten van vleesvervangers die dat toch doen. Ook voor zuivelvervangers zal een gelijkaardige maatregel gelden.

Producenten mogen in Frankrijk geen begrippen als vlees, steak, worst, spek of een andere "vleesterm" meer gebruiken op de verpakkingen van producten die niet volledig of niet deels bestaan uit vlees. Naar analogie zal ook hetzelfde gelden voor verwijzingen naar zuivel- en melkgerelateerde termen op de verpakkingen van zuivelvervangers.

Vleesvervangers op basis van soja, quorn of andere plantaardige bronnen zullen dus niet meer in de Franse winkels mogen liggen als "vegetarische hamburger" of "quorn gehakt" bijvoorbeeld. En "veganistische kaas" op basis van soja zal ook niet meer mogen.

De wet is streng. Zelfs vegetarische producten die op de verpakking claimen "de smaak van spek" te hebben, mogen niet meer. De straffen zijn niet min: hardnekkige overtreders riskeren een boete tot 300.000 euro.

"Vlees als benaming, dat is misleidend"

Het voorstel komt van Jean-Baptiste Moreau, parlementslid van La République en Marche, de partij van president Emmanuel Macron. Moreau is zelf actief in de veeteelt. Hij vindt het gebruik van "vlees" en "melk" misleidend. "De consument denkt ten onrechte dat hij puur vlees van hoge kwaliteit eet, terwijl het in werkelijkheid gaat om een combinatie van vlees en soja of een volledig vegetarisch product."

Afgelopen week werd het voorstel goedgekeurd in het Franse parlement. Op Twitter uitte Moreau zijn vreugde. "Het is belangrijk om de strijd aan te gaan met foute beweringen, onze producten moeten correct worden benoemd. Kaas en steak moeten gereserveerd worden voor producten van dierlijke oorsprong!"

Sommigen noemen de wet een overwinning voor de vleeslobby, die zich bedreigd zou voelen door de toenemende populariteit van vlees- en zuivelvervangers.

Vorig jaar oordeelde het Europees Hof voor Justitie nog dat de begrippen "melk", "room" en "boter" alleen gebruikt mogen worden voor producten van dierlijke oorsprong.

Meest gelezen