Duizenden gingen dit weekend naar paarse bloemenpracht kijken in het Hallerbos

In Halle staan de prachtige paarse boshyacinten volop in bloei. Met het mooie weer van de afgelopen dagen, was het er enorm druk. Duizenden mensen kwamen naar de bloemenpracht kijken. Wie dit nog wil zien, zal zich moeten haasten.

Zaterdag was er de jaarlijkse jogging door het Hallerbos. Die trok heel wat volk. "Dat is een jaarlijkse traditie van de joggingclub van Essenbeek. Op het moment van de doortocht waren er wat moeilijkheden omdat er zoveel mensen waren die elkaar moesten kruisen."

"Maar die problemen waren snel opgelost", zegt Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ook zondag was er veel volk. "We tellen het aantal bezoekers niet maar we hadden de indruk dat er zaterdag minder en zondag meer bezoekers waren dan vorig jaar."

Kazachstan

Elk jaar komen er ook meer buitenlandse toeristen naar de bloemen kijken. "Het Hallerbos staat op heel wat internationale lijstjes. We staan zelfs in één lijst van plekken die je moet bezoeken op de derde plaats."

"Dit jaar zagen we voor het eerst mensen uit Kazachstan. Dat had ik nog nooit gehoord. Er waren ook Chinezen, Japanners, Amerikanen, Australiërs, Indonesiërs en ga zo maar door. Er zijn veel internationale groepen die een bezoek aan het bos combineren met Brugge en Gent", vertelt Patrick Huvenne. 

Snel zijn is de boodschap

Wie het bloementapijt nog graag in volle glorie ziet, haast zich best. De boshyacinten schitteren nog maar een paar dagen. "Het is een raar voorjaar geweest. Het is lang nat en koud geweest. De voorjaarsbloeiers waren daardoor later. De bosanemonen hebben warm en mooi weer gehad en waren daardoor heel wit."

"De boshyacinten hebben hen meteen gevolgd, normaal is daar meer tijd tussen. De beuken hebben nu ook al volop bladeren waardoor de bloemen minder licht krijgen. Daardoor gaan de hyacinten snel achteruit. Volgend weekend zal je dus wel nog wat blauw zien maar de volle kleur gaat de komende dagen al verdwijnen." 

Meest gelezen