AP 2018

Colin Kaepernick, de knielende NFL-speler,  krijgt prestigieuze mensenrechtenprijs van Amnesty International

Colin Kaepernick, de Amerikaanse American football-speler die twee jaar geleden symbolisch actievoerde tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, heeft de belangrijkste mensenrechtenprijs van Amnesty International gekregen. De organisatie bekroont hem omdat hij zo vorm gaf aan de vreedzame protestbeweging tegen discriminatie in de Verenigde Staten.

Kaepernick, quarterback bij de San Francisco 49ers, haalde in augustus 2016 de internationale media toen hij tijdens het Amerikaanse volkslied voor de wedstrijd knielde in plaats van rechtop te staan. Hij beschreef het als een vorm van protest tegen politiegeweld en discriminatie tegen zwarte Amerikanen. "Ik ga niet rechtop staan om mijn eer te betuigen aan een vlag van een land dat zwarte en gekleurde mensen onderdrukt. Dit is groter dan football, het zou egoïstisch zijn van mij om de andere kant op te kijken."

(lees verder onder de video)

Grote symboliek

Het stille protest had een groot symbolisch belang. Niet alleen was Kaepernick de eerste speler in de National Football League (NFL) die dat deed, hij gaf op die manier vorm aan de vreedzame protestbeweging tegen discriminatie in de VS. Zijn actie werd de rest van het seizoen herhaald door hemzelf en veel andere NFL-spelers. Ook in andere sporttakken uitten spelers symbolisch hun steun tijdens het afspelen van het volkslied.

De kwestie beheerde wekenlang de Amerikaanse pers, met voor- en tegenstanders die met elkaar in de clinch gingen. Kaepernick en zijn medespelers kregen ook te maken met boegeroep uit het publiek. En onder andere Donald Trump riep als presidentskandidaat en later als president clubs op om hen te ontslaan.

"Met simpel gebaar grote beweging op gang zetten"

Kaepernick krijgt nu de Ambassador of Conscience Award van Amnesty International, de meest prestigieuze mensenrechtenprijs die de organisatie elk jaar uitreikt aan mensen of organisaties "die uitzonderlijke moed getoond hebben om op te komen tegen ongelijkheid en hun talent gebruikten om anderen te inspireren."

"Niet alleen in de Verenigde Staten is Kaepernick een groot voorbeeld voor zijn strijd tegen discriminatie en politiegeweld, maar ook in Nederland en de rest van de wereld. Hij laat zien dat je met een ogenschijnlijk simpel gebaar een grote beweging op gang kan brengen," zei directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland tijdens de uitreikingsceremonie in Amsterdam.

(lees verder onder de tweet)

In zijn toespraak bracht Kaepernick het politiegeweld in Amerika opnieuw onder de aandacht. "Hoe kan je staan voor het volkslied van een land dat spreekt over vrijheid en gerechtigheid voor iedereen, terwijl dat voor heel veel mensen niet geldt? Racisme zit verweven in dit land, donkere mensen worden gelyncht door de politie en massaal in gevangenissen gezet."

Het contract van Kaepernick werd vorig jaar op zijn vraag ontbonden, sindsdien zit hij zonder club.

Meest gelezen