Lidstaten Wereldbank stemmen in met kapitaalverhoging

De 189 lidstaten van de Wereldbank hebben ingestemd met een kapitaalverhoging van 10,6 miljard euro. De Wereldbank is 's werelds grootse instelling voor ontwikkeling. Via leningen aan lage in middeninkomenslanden wil de instelling armoede bestrijden en inkomensongelijkheid tegengaan.

De kapitaalverhoging maakt deel uit van een pakket maatregelen dat werd goedgekeurd op de lentebijeenkomst van de Wereldbank. De VS, de grootste aandeelhouder, verzetten zich lange tijd tegen de kapitaalverhoging maar stemden nu toch in.

Bankvoorzitter Jim Yong Kim spreek van een "historisch akkoord". "Deze kapitaalboost was nodig om de inspanningen die we doen om financiering bijeen te krijgen voor ontwikkeling kracht bij te zetten", klonk het in een mededeling achteraf.

De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo woonde de lentevergadering bij. Hij sloot zaterdag een akkoord waardoor meer Belgen bij de Wereldbank aan de slag kunnen. De Wereldbank is ook de grootste ontvanger van Belgisch ontwikkelingsgeld.

Meest gelezen