Videospeler inladen...

Vlaming over onrust in Nicaragua: "Alles is hier heel onduidelijk"

Daniel Ortega, de president van Nicaragua, zegt bereid te zijn tot overleg over besparingen in de sociale zekerheid. Hij doet dat na vier dagen van gewelddadig protest in verschillende steden, waarbij al minstens 25 doden gevallen zouden zijn. Jorn Verschuere, een Vlaming die in Nicaragua woont en werkt, vertelt aan VRT NWS dat de berichtgeving heel tegenstrijdig is.

In het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua wordt al enkele dagen fel geprotesteerd tegen hervormingen in de sociale zekerheid. Woensdag werd een nieuwe wet van kracht die onder meer de sociale bijdrages verhoogt en uitkeringen verlaagt. In eerste instantie waren het vooral gepensioneerden die betoogden, later hebben studenten en werknemers zich bij hen gevoegd.

Het protest startte in de hoofdstad Managua, maar heeft zich nu ook uitgebreid naar andere steden. De manifestaties verlopen gewelddadig. Betogers gooien met stenen naar de ordediensten, de politie schiet met luchtgeweren op de betogers. In sommige steden worden ook soldaten ingezet. Volgens mensenrechtenorganisaties zouden er intussen al minstens 25 doden en honderden gewonden gevallen zijn. (Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Vlaming in Nicaragua: "Heel veel onduidelijkheid"

“Er zijn slachtoffers gevallen aan beide kanten, onder de demonstranten, onder de militanten die de regering steunen en bij de politie. De berichtgeving is heel vaak tegenstrijdig”, zegt Jorn Verschuere, een Vlaming die woont en werkt in Managua, aan VRT NWS.

Een van de dodelijke slachtoffers zou een cameraman/journalist zijn. Die zou gisteren om het leven gekomen door politiekogels. “Ook hierover is er heel wat onduidelijkheid. Media gecontroleerd door de staat zeggen dat de journalist voor een nationale tv-zender werkte en dat de daders de demonstranten waren. Onafhankelijke media zeggen dan weer dat het een onafhankelijke journalist was die door de politie is doodgeschoten.”

Ortega: "Praten over de hervormingen"

President Ortega zegt nu dat de regering bereid is om te praten over de nieuwe wet. In een toespraak op televisie luidde het dat hij wil "dat er een einde komt aan de terreur die nu heerst". Een datum over nieuwe gesprekken is er nog niet.

Hij verdedigde wel het hardhandige ingrijpen van de ordediensten. Hij zei dat de betogingen werden gefinancierd door extremistische organisaties uit de Verenigde Staten, zonder te preciseren welke dat zijn. Het doel van de opposanten zou zijn "om terreur en onveiligheid te brengen in het land en het imago van Nicaragua te schaden na elf jaar van vrede om uiteindelijk de macht over te nemen".

Meest gelezen