PS schuift thema's voor lokale verkiezingen naar voor 

De PS heeft zondag op een verkiezingsmeeting in Charleroi groen licht gegeven voor de speerpunten van de partij voor de lokale verkiezingen van oktober 2018. De partij schuift onder meer gratis basisonderwijs, coöperatieven voor lokale energieproductie en projecten voor participatieve democratie naar voor.

De PS telt momenteel 87 burgemeesters, 96 OCMW-voorzitters, 396 schepenen en 1.203 gemeenteraadsleden. Omdat de Franstalige socialisten onder druk staan van het extreemlinkse PVDA is het afwachten hoe die cijfers in oktober 2018 zullen evolueren.

De partij heeft alvast haar speerpunten voor de lokale verkiezingen klaar. Zo wil PS-voorzitter Elio Di Rupo streven naar een gratis basisonderwijs. "We moeten stap voor stap evolueren naar een totaal gratis onderwijs, en in de eerste plaats een gratis basisonderwijs", aldus Di Rupo.

Volgens Di Rupo hebben leerlingen recht op een "gratis of betaalbare" warme maaltijd, gemaakt met lokale producten, een idee dat de partij al in 2014 naar voren heeft geschoven. Een pilootproject van minister van Gelijke Kansen Isabelle Simonis voorziet vanaf volgend jaar al in 650.000 maaltijden in de basisscholen.

De PS wil ook inzetten op "ecosocialisme". Zo is er het voorstel om, net als in Duitsland, coöperatieven voor lokale energieproductie op te richten. De steden en gemeenten zouden zo'n coöperatieven kunnen opstarten of er toch deel van uitmaken.

In zijn toespraak zei partijvoorzitter Di Rupo ook dat het federale beleid ten koste gaat van de gemeenten en OCMW's. Di Rupo pleit ook voor het behoud van de provincies.

Meest gelezen