Videospeler inladen...

Sportarts: "Te weinig mensen hebben juiste voorbereiding gehad: verantwoordelijkheid van sporters en van organisatie"

Sportarts Tom Teulingx vindt dat deelnemers aan sportevenementen zoals de 10 Miles in Antwerpen beter voorbereid moeten zijn. "Dat is de verantwoordelijkheid van de deelnemers en van de organisatoren", zegt hij. De organisatie van de 10 Miles laat weten dat ze de deelnemers wel degelijk heeft gewaarschuwd voor de gevaren van de hitte.

Bij de 10 Miles in Antwerpen werden vanmiddag tientallen deelnemers afgevoerd naar het ziekenhuis nadat ze bevangen waren geraakt door de warmte. Sommige slachtoffers liggen nog steeds op intensive care. De hulpdiensten werden overstelpt en de organisatie gaf uiteindelijk het advies mee om de race "rustig uit te wandelen".

"We merken bij deze massa-events dat er meer en meer incidenten zijn", zegt dokter Teulingx  van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen. "De omstandigheden vandaag waren niet zo extreem, maar we moeten zeer goed voorbereid zijn op deze sportprestaties. We merken dat veel te weinig mensen de juiste voorbereiding hebben gehad en dikwijls denken dat ze veel meer kunnen dan ze eigenlijk kunnen. Dat moet een aandachtspunt zijn voor de deelnemers, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de organisatoren om de deelnemers daar zeer goed over in te lichten."

Of er vandaag fouten zijn gebeurd bij de organisatie, is moeilijk in te schatten en moet geëvalueerd worden, vindt sportarts Teulingx. "Maar het is natuurlijk zeer spijtig dat er zoveel mensen moesten worden opgenomen. Sport is gezond, dergelijke evenementen hebben zeker een zeer goede plaats. Maar we moeten de juiste mensen op die evenementen krijgen."

De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen pleit daarom om een verplichte sportmedische keuring op te leggen voor evenementen zoals de Ten Miles. "Op die manier kunnen we een aantal fysieke en medische parameters inschatten zodat we de mensen laten deelnemen die het aankunnen."

Organisatie: "Mensen wel degelijk ingelicht"

De organisatoren van de 10 Miles in Antwerpen laten intussen weten dat ze de deelnemers eerder deze week - toen het duidelijk werd dat het zo'n warm weer ging worden - wel degelijk hebben geïnformeerd en gewaarschuwd over de gevaren van de hitte. 

Meest gelezen