Videospeler inladen...

The Calicos winnen hoofdprijs Humo's Rock Rally

In de Brusselse Ancienne Belgique hebben The Calicos Humo's Rock Rally gewonnen. De americana-rockband haalde het van de postpunkers van Lagüna en de jonge zangeres Emy in het tweejaarlijkse muziekconcours van het gelijknamige weekblad. Josefien Deloof sleepte de publieksprijs in de wacht.

Humo's Rock Rally bestaat al sinds 1978 en is de belangrijkste Vlaamse wedstrijd voor jonge, alternatieve bands en artiesten. Al is er sinds enkele jaren stevige concurrentie van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. De wedstrijd staat al lang niet meer alleen open voor pure rockmuziek, getuige ook de aanwezigheid deze editie van lo-fi electronica-act Ugly Weirdo en soulzangeres Emy. Er is zelfs ruimte voor acts met meerdere hoeken af, zoals dat heet, niet het minst vertegenwoordigd door Diane Grace, een schreeuwerig ensemble met een drummer die een varkensmasker draagt, een sm-meesteres, een dwerg in een kooi en een zanger die met zijn eigen schaamhaarplukken leek te strooien.

De Rock Rally levert wel vaak verrassende winnaars op, maar dit jaar was daar niet meteen sprake van. In de voorrondes hadden The Calicos al hoge ogen gegooid met hun naar Ryan Adams en Wilco lonkende americana en de jury was dus ook vanavond overtuigd van het potentieel van de Antwerpse band. Zanger Quinten Vermaelen heeft wat weg van Joost Zweegers (Novastar), maar vooral het erg vloeiende samenspel van het zestal oogstte lof, en deed hen net voor Lagüna eindigen. Daar vielen vooral gitaarwoelwater Mauro Bentein - tevens de 'zanger' van Diane Grace - en de zwoele stem van Niels Elsermans op.

De ietwat verrassende bronzen medaille was voor de piepjonge Emy, van wie gevreesd werd dat ze als enkel met een gitaar gewapende soloartieste zou wegdeemsteren in vergelijking met concullega Josefien Deloof. Die werd wél begeleid door een (uitstekende) band, en met haar stem die het midden houdt tussen Björk en Selah Sue was ze duidelijk de grote publiekslieveling.

Springplank

The Calicos volgen Whispering Sons op, die als vorige laureaat tijdens de jurybesprekingen het publiek mochten vermaken. De winnaars mogen naar huis met 10.000 euro. De nummers twee en drie krijgen nog respectievelijk 3.000 en 2.000 euro, de publieksprijs is 2.500 euro waard.

Of de winst of podiumplaatsen het begin zijn van de mainstream doorbraak voor de laureaten, valt af te wachten. De Rock Rally was in ieder geval het begin van de carrière van grote namen als dEUS, Balthazar, Noordkaap, Absynthe Minded en Warhola. Maar er zijn evengoed voorbeelden te vinden van bands die na HRR-eremetaal geruisloos van de aardbol verdwijnen.

Meest gelezen