Videospeler inladen...

19 deelnemers van Antwerp 10 Miles liggen nog altijd in het ziekenhuis

Na de Antwerp 10 Miles zijn gisteren een veertigtal deelnemers naar het ziekenhuis overgebracht voor verzorging, 19 van hen verblijven er nog steeds. Heel wat deelnemers zijn gisteren bevangen geraakt door de warmte.  

Het was gisteren ongewoon warm voor de tijd van het jaar en dat maakte er een bijzonder zware Antwerp 10 Miles van voor de deelnemers, zowel voor de minder getrainde als de getrainde lopers. Heel wat mensen raakten bevangen door de hitte. Vooral de doortochten in de tunnels bleken er te veel aan.

De organisatie en de hulpdiensten drukten de lopers onderweg op het hart om het rustig aan te doen en geen risico's te nemen. Ze wilden te allen prijze vermijden dat bij echt ernstige incidenten geen dringende hulp kon worden geboden.

Toch werden de hulpdiensten op een bepaald moment overstelpt, in die mate dat het medische interventieplan een tijdje van kracht was. De organisatie besliste ook om de tijden niet meer te registreren, om te vermijden dat mensen te diep zouden gaan. Ze kregen de raad de race "op hun gemak uit te wandelen", om nog meer slachtoffers te voorkomen.

"Door samen met de organisatie te voorzien in drastisch meer drinkwater dan bij vorige edities van het loopevenement is erger voorkomen", laat de stad ook weten.

"Uitdroging, oververhitting en complete uitputting"

Het Rode Kruis verzorgde in totaal 268 lopers in hun hulpposten."Er stonden 89 vrijwilligers klaar, op het hoogtepunt zaten we aan 150. We zijn gestart met 8 ambulances, we zijn geëindigd met 22", zegt An Luyten, woordvoerster van het Rode Kruis, die zelf meeliep en ondervond hoe zwaar het was. "De meeste mensen die wij verzorgden, kampten met uitdroging, oververhitting en complete uitputting."

Een veertigtal lopers moest naar het ziekenhuis worden gebracht, enkelen werden opgenomen op de dienst intensieve verzorging. 19 van hen liggen nog altijd in het ziekenhuis, 12 van hen mogen vandaag wel naar huis. Niemand is in levensgevaar. Vorig jaar registreerde het Rode Kruis 171 verzorgingen, in iets betere weersomstandigheden.

Het record qua aantal deelnemers is niet gebroken, maar het warmterecord is volgens de organisatie zeker wel gesneuveld. (Lees verder onder de journaalbeelden.)

Videospeler inladen...

Nog andere cijfers op een rijtje

  • De 33e editie van de Antwerp 10 Miles & Marathon lokte meer dan 40.000 deelnemers.
  • Vanuit elke Vlaamse en Brusselse gemeente verscheen minstens 1 deelnemer aan de start. Nationaal was meer dan 75 procent van alle Belgische gemeenten vertegenwoordigd. Verdeeld over de 4 afstanden die op het programma stonden, tekenden lopers uit 125 landen present.
  • De Marathon (42,195 km) had meer dan 3.000 deelnemers, de grootste marathon ooit op Belgische bodem. De zege ging naar de Keniaan Ezekiel Kiprop Koech (33), met een tijd van 2 uur, 15 minuten en 55 seconden. Burgemeester Bart De Wever legde de marathon af in 4 uur, 21 minuten en 31 seconden.
  • Aan de Kids Run (1,4 km) deden bijna 2.500 kinderen tussen 4 en 12 jaar mee.
  • De Antwerp Short Run (5 km) was goed voor ruim 6.000 deelnemers.
  • De Antwerp 10 Miles (16 km) trok de meeste deelnemers, ruim 28.000 sportievelingen schreven zich in.

Meest gelezen