Unieke eerste menukaart Titanic geveild voor 114.000 euro

In het Verenigd Koninkrijk is een uniek artefact van het gedoemde schip Titanic geveild. Het gaat om de menukaart van de eerste maaltijd die op het luxeschip werd geserveerd. Het kleinood leverde liefst 114.000 euro op. 

We zeggen en schrijven 2 april 1912. Om 6 uur 's ochtends begint de Titanic aan haar eerste testvaart, twee dagen na haar finale afwerking. De tests vinden plaats voor de kust van Belfast. Aan boord van het schip zijn 78 stokers en 41 bemanningsleden.

Die middag krijgen de officieren en bemanningsleden de lunch geserveerd in het eetsalon, de eerste maaltijd aan boord van de Titanic. Op het rijkgevulde menu staat onder meer lamsvlees met muntsaus. Dat dat weten we dankzij een van de menukaarten van toen die bewaard is gebleven. 

Tweede officier Charles Lightoller zat die dag namelijk mee aan tafel en gaf de menukaart acht dagen later op 10 april - de dag van het vertrek in Southampton - aan zijn vrouw als souvenir. Vijf dagen later zonk de Titanic naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Lightoller overleefde de ramp, als hoogste bemanningslid in rang.

"Het gaat om een van de meest zeldzame Titanic-menukaarten die er bestaan", laat veilinghuis Henry Aldridge weten. De menukaart ging bij hen gisteren onder de hamer voor liefst 114.000 euro. Een Britse verzamelaar had er dat bedrag voor veil.

Op de veiling werd ook nog een sleutel van de kaartenkamer van de Titanic verkocht voor 88.000 euro. Een badge van de verdronken steward Thomas Mullen leverde 65.000 euro op.

Meest gelezen