© 2018 Paul Morse

Nostalgie: 28 jaar aan Amerikaans presidentschap verenigd op één foto

Een opvallend beeld afgelopen weekend na de uitvaart van Barbara Bush: vier voormalige Amerikaanse presidenten, samen op de foto. Goed voor meer dan een kwarteeuw aan presidentschap in de VS. De gemoedelijkheid waarmee de vier oud-presidenten en hun echtgenotes poseren, wekt emoties los: "Ik sla deze foto op op mijn telefoon."

Paul Morse, een voormalig Witte Huis-fotograaf, maakte het kiekje na de uitvaart van voormalig first lady Barbara Bush afgelopen weekend. Hoewel het een droeve aangelegenheid was, laten de vier voormalige presidenten en hun echtgenotes zich met de glimlach fotograferen. Met aan hun zijde Melania Trump, de echtgenote van huidig president Donald Trump.

De vier presidenten, George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama overspannen samen maar liefst 28 jaar aan Amerikaans presidentschap, van 1989 tot 2017. Een stuk geschiedenis dus, en dat historische aspect was de fotograaf duidelijk niet ontgaan.

Opvallend is hoe vrolijk, zelfs joviaal iedereen op de foto staat. George W. Bush, echtgenote Laura, Bill en Hillary Clinton knus bij elkaar, George W. heeft zelfs zijn arm om Hillary geslagen. Bill Clinton lacht jolig, en ook Barack en Michelle Obama laten een kamerbrede glimlach zien. Zelfs George H.W Bush, net weduwnaar, lijkt zich goed op zijn gemak te voelen.

"Ik sla deze foto op op mijn telefoon"

De foto raakt ook een gevoelige snaar in de Amerikaanse pers. "Dit zegt gewoon America", schrijft Micheline Maynard bij ABC News bijvoorbeeld. "Blank, zwart, gemengd, een immigrant, het kind van een immigrant, afstammelingen van immigranten." (...) "Vier mensen die opgroeiden in het noorden, vijf mensen met roots in het zuiden." (...) "Mensen van het platteland. Mensen die van minder gegoede komaf zijn en hun weg naar boven gewerkt hebben. Mensen die het land doorkruist hebben om hun succes elders te beproeven."  

De foto maakt haar om een nog andere reden nostalgisch. "Een foto waarop Democraten en Republikeinen samen lachen lijkt ongewoon, in deze tijd (...). Ik sla deze foto op in mijn telefoon om naar te kijken als de gemoederen weer eens hoog oplopen in Washington."

Jimmy Carter en Donald Trump

De enige andere nog levende Amerikaanse oud-president, Jimmy Carter (93), was niet op de uitvaart omdat hij in het buitenland verbleef. Zijn echtgenote Rosalynn is nog herstellende van een ingreep. Ook president Trump was er niet, maar het is niet ongewoon dat een zittend president de uitvaart van een voormalige first lady niet bijwoont.

van links naar rechts: Laura Bush, George W. Bush (2001-2009), Bill Clinton (1993-2001), Hillary Clinton, Barack Obama (2009-2017), George H.W. Bush (1989-1993), Michelle Obama en Melania Trump

© 2018 Paul Morse

Meest gelezen