"Meld je af als je kind is ingeschreven op school" 

Ouders die hun kinderen in meerdere Antwerpse secundaire scholen digitaal hebben aangemeld, zouden die  plaatsen moeten opgeven zodra hun kind ergens ingeschreven is. Dat zegt de actiegroep Wachtlijst, een actiegroep van ouders die géén plek hebben voor hun kind. 

Het elektronisch aanmeldingssysteem voor inschrijvingen in het secundair onderwijs in Antwerpen, bezorgt heel wat ouders al een tijdlang kopzorgen. Het is immers niet eenvoudig als je zeker wilt zijn dat je kind volgend schooljaar op de school van zijn of haar keuze kan starten.

Het systeem dat heel wat Antwerpse scholen gebruiken garandeert namelijk niet dat je een plaats in de school van je keuze krijgt. "Om het zekere voor het onzekere te nemen hebben heel wat ouders zich dan ook aangemeld voor verschillende scholen", vertelt Steph Raeymaekers van de actiegroep Wachtlijst.

Ze houden dus verschillende plaatsen bezet, terwijl ze - omdat de inschrijvingen ondertussen begonnen zijn - soms al zeker weten dat hun kind ingeschreven geraakt. Want de zogenoemde "reservetickets" in andere scholen vergeten ze te annuleren. "Terwijl 618 kinderen nog niet zeker zijn van een plaats", zegt Raeymaekers. 

"We roepen alle ouders daarom op om de scholen waar hun kind niet naar toe zal gaan, zo snel mogelijk te verwittigen. Zo kunnen die bezette plaatsen vrijgemaakt worden voor kinderen die hopen op een plek bij die school", besluit Raeymaekers. "Je moet zelf de school opbellen om dat te doen, want het systeem voorziet geen automatische afmelding."  

Meest gelezen