Videospeler inladen...

Bestuurder bestelwagen Toronto aangeklaagd voor tienvoudige moord

De dader van de aanval gisteren met een bestelwagen in Toronto wordt officieel in verdenking gesteld voor tienvoudige moord en 13 moordpogingen. Tijdens het voorlezen van de aanklacht zat de man er kennelijk vrij emotieloos bij. De Canadese autoriteiten onderzoeken nog het motief van de dader.

Het incident gebeurde gisteren rond 13.30 uur lokale tijd, aan het kruispunt van Yonge Street en Finch Avenue, in het noorden van stad. Een bestelwagen reed er volgens ooggetuigen met hoge snelheid in op tientallen wandelaars. 10 mensen kwamen om het leven, 15 anderen raakten gewond.

Videospeler inladen...

Na de aanrijding sloeg de chauffeur op de vlucht, maar kon wel worden opgepakt. Het gaat om een 25-jarige man, genaamd Alek Minassian. Hij zou bij het gerecht niet bekend zijn. Of het gaat om terreur of om een aanslag is voorlopig niet duidelijk. "Het onderzoek loopt", zegt de politie. "De daad was meer dan waarschijnlijk opzettelijk, het motief blijft voorlopig onduidelijk." Verdachte Minassian wordt momenteel verhoord.

Videospeler inladen...

Agent reageerde uitermate koelbloedig

De bestelwagen is een huurwagen. De wagen stond na het incident met ingedeukte motorkap op het voetpad. De omgeving werd afgesloten, ook het metroverkeer werd stilgelegd.

De vluchtende verdachte zou met "een voorwerp" dat leek op een wapen gezwaaid hebben naar de politie. Op video van CBS News is te horen dat de man "dood me" roept. De agent die hem onder schot hield, negeerde die vraag en vroeg de verdachte herhaaldelijk neer te gaan liggen. De verdachte liet uiteindelijk het voorwerp vallen. De agent wordt nu geprezen voor zijn koelbloedigheid. Er werd geen schot gelost. 

"Onze gedachten gaan uit naar de mensen die ongewild betrokken zijn bij dit incident", verklaarde premier Justin Trudeau vrij snel na de feiten. "We zullen de Canadese bevolking in de komende uren op de hoogte houden over wat er is gebeurd."

Videospeler inladen...

New York

Officieel is er dus nog geen sprake van een terreurdaad, maar het incident lijkt wel een kopie van de aanslag in New York, eind oktober vorig jaar, waarbij ook een bestelwagen inreed op een groep voetgangers.  Daarbij vielen acht doden, onder wie een Belgische vrouw.

Op dit moment bereiden ministers van de G7, de zeven vooraanstaande industriële staten, een top voor die in Quebec plaatsvindt in juni.  Het is niet duidelijk of er een verband is tussen het incident met de witte bestelwagen en de voorbereiding van die top.

Herbekijk hieronder het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen