Boswachters schrijven boetes uit aan ongehoorzame boshyacintentoeristen

In de bossen in de Vlaamse Ardennen hebben boswachters van Agentschap Natuur en Bos afgelopen weekend een tiental boetes uitgeschreven aan ongehoorzame bezoekers. De bossen trokken massaal veel bezoekers die er van de paarse tapijten bloeiende boshyacinten kwamen genieten.

In het Kluisbos, het Koppenbergbos, het Brakelbos en het Muziekbos gingen afgelopen weekend honderden bezoekers genieten van de prachtige bosbloemen. Vooral de paarse tapijten van bloeiende boshyacinten lokken mensen.

Iedereen wil foto's nemen tussen de natuurpracht, maar niet alle bezoekers respecteren daarbij de natuur. Agentschap Natuur en Bos laat boswachters daarom extra patrouilleren en schrijft, als het nodig is, zelfs administratieve boetes uit (tot 50 euro).

Arrogante bezoekers 

"We willen het niet op de spits drijven en informeren de bezoekers over wat mag en niet mag door ze aan te spreken. In de bossen hangen ook grote informatiebanners."

"We merken dat niet iedereen de regels volgt, zelfs na een waarschuwing. Almaar vaker gaan mensen ook met boswachters in discussie en in extreme gevallen zijn ze ook echt arrogant. Dan kunnen we niet anders dan boetes uitschrijven", zegt Xavier Coppens van Agentschap Natuur en Bos.

Bijzondere maatregelen

Ook de komende weken, tot het einde van het bloeiseizoen, patrouilleren de boswachters extra om mensen letterlijk op het juiste pad te houden of te brengen. Natuur en Bos benadrukt dat iedereen welkom blijft die de regels respecteert.

De paarse tapijten van bloeiende boshyacinten blijven nog zeker tot en met het volgend weekend. Dat wil niet zeggen dat het dan uit is met de bloemenpret want ook de bosanemonen, de gele dovenetel en de aronskelk staan in bloei en maken de bossen een, zij het respectvol, bezoekje waard. 

kasto80

Meest gelezen