Videospeler inladen...

Crombez over decumul: "Winnen we stemmen op korte termijn? Neen, maar we moeten veranderen"

SP.A-partijvoorzitter John Crombez verdedigt het cumulverbod van zijn partij. SP.A'ers mogen niet tegelijkertijd burgemeester zijn van een grote gemeente of stad en een zitje hebben in het parlement. Hans Bonte geeft daarom zijn mandaat als Kamerlid op, maar noemde het cumulverbod vanmorgen "een strategische vergissing" omdat andere partijen zo'n verbod niet hebben. "Maar als we moeten blijven doen wat andere partijen doen, zal er nooit iets veranderen", reageert partijvoorzitter John Crombez.

"We willen ervaring en vernieuwing combineren", aldus Combez. "Het zijn andere tijden, dat vergt een andere politiek."

Bonte heeft volgens Crombez wel "recht van spreken" want "hij is een uitstekend parlementslid én een goede burgemeester". "Maar we willen gaan voor een andere politiek: met decumul en vernieuwing op de lijsten."

Volgens Bonte is de decumul "een strategische vergissing", omdat andere partijen die regel niet hebben. De concurrenten van SP.A kunnen dus nationale zwaargewichten stemmen laten halen op het lokale niveau. 

"Winnen we hiermee stemmen op korte termijn? Neen", klinkt het bij Crombez. "Maar als je blijft doen wat andere partijen doen zal er nooit iets veranderen."

Meest gelezen