Maatschappelijke impact van druggebruik is enorm

Raakt Antwerpen ooit afgekickt? Die vraag stellen ze zich bij Radio 2. Een hele week lang bieden ze een blik die verder gaat dan criminaliteit. Welke impact heeft drugsverslaving op onze maatschappij?

In de reeks spreekt Radio 2 onder meer met gebruikers, met hun familie en met hulpverleners. "De impact op de maatschappij is enorm en wordt ook vaak onderschat", zegt hulpverlener en socioloog Sam Vos. "Er is niet alleen de fysieke aftakeling bij drugsverslaving. Er is ook een groeiend aantal depressies en angststoornissen. Er is de impact op het gezin. Kinderen van verslaafden kijken sowieso met een andere blik naar de wereld. Mensen die met verslaving kampen hebben minder werkzekerheid, verliezen sneller hun baan. Dus de kost voor de maatschappij ligt hoog!"

We krijgen onder meer een unieke inkijk in een afdeling waar verslaafden een maandenlange behandeling volgen om te genezen. Daar laten ze anders niet zomaar iemand toe. We brengen een oprechte getuigenis van een jonge papa die daar verblijft. Maar ook de familieleden van de verslaafden moeten die strijd. We brengen ook het verhaal van de vader van een verslaafde jongen, maar we zijn natuurlijk ook met artsen gaan spreken, met mensen uit de hulpverlening zelf enzovoort.

De vraag rijst of Antwerpen ooit afgekickt raakt van al die drugs. Een vraag die moeilijk is om te beantwoorden, maar op z'n minst verdient de hele drugsproblematiek een fatsoenlijk en oprecht debat. En dat krijg je deze week op Radio 2 en volg het op deze website.

Meest gelezen