Koning William IV.

Een 3e prinsenkind dat het tot de Britse troon schopt? Het kan!

Hoewel de kans klein is dat het 3e kind van William en Catherine ooit de Britse troon bestijgt, is het niet onmogelijk. Dat bewijst het verhaal van William IV die in 1830 koning van het Verenigd Koninkrijk werd nadat zijn 2 oudere broers kinderloos waren gestorven.

5e in lijn voor de troon is de nieuwe prins die vandaag in het Verenigd Koninkrijk is geboren, na zijn grootvader kroonprins Charles, zijn vader prins William, zijn oudere broer prins George en zijn oudere zus prinses Charlotte.

De nieuwe Britse prins die vandaag is geboren.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Als de Britse monarchie de tand des tijds doorstaat, zal George op termijn de fakkel overnemen en de dynastie voortzetten. De kans is dan ook klein dat Charlotte ooit koningin wordt, laat staan dat de kroon ooit op het hoofd van hun jongste broer terechtkomt.

Toch is het in de Britse dynastieke geschiedenis al eerder gebeurd dat een 3e prinsenkind de troon besteeg. Dat gebeurde laatst in 1830 toen het huis van Hannover over het Verenigd Koninkrijk regeerde.

Koningin Anna

Het huis van Hannover was in 1714 aan de macht gekomen in Groot-Brittannië en Ierland. Tot dan had het huis Stuart de dienst uitgemaakt, maar dat was na de dood van koningin Anna letterlijk uitgestorven. Tenminste: er waren geen directe protestantse nakomelingen meer op Britse bodem.

Koningin Anna.

Daarom verlegden de Britten noodgedwongen de horizon en gingen ze op zoek naar verre verwanten. Die vonden ze in het vorstendom Hannover op het Europese vasteland waar ene Sophia van de Palts woonde, een kleindochter van de Britse koning Jacobus I én het meest naaste protestantse familielid van Anna.

Sophia van de Palts.

Zelf zou Sophia nooit koningin worden want ze stierf nog voor Anna haar laatste adem uitblies. Het was haar zoon die het Kanaal overstak om zich in Londen tot koning George I te laten kronen. Nochtans waren in Groot-Brittannië en Ierland op dat moment nog tientallen nauwere verwanten van Anna in leven, maar zij waren roomskatholiek en door de zogenoemde Act of Settlement uit 1701 mochten zij de troon niet bestijgen. 

George I.

Prinses Charlotte

Het huis van Hannover boerde aanvankelijk goed en produceerde de rest van de 18e eeuw voldoende erfgenamen om de dynastie in rechte lijn voort te zetten met George II, George III en George IV.

Dat veranderde in 1817 toen kroonprinses Charlotte in het kraambed stierf. Zij was het enige (wettige) kind van George IV die plots geen troonopvolger meer had. Zijn jongere broer prins Frederik werd hierdoor van de ene dag op de andere de kroonprins, maar hij overleed kinderloos in 1827.

Prinses Charlotte.

Koning William IV

Enter William IV. Hij was het derde kind van George III en de jongere broer van George IV en Frederik. Hoewel hij bij zijn geboorte in 1765 schijnbaar een prins op overschot was geweest, werd hij na de dood van Frederik alsnog kroonprins. Toen ook George IV drie jaar later stierf, werd hij tegen alle verwachtingen in koning van het Verenigd Koninkrijk.

William IV.

Uiteindelijk zou ook William IV de dynastie niet zelf voortzetten want net als zijn beide oudere broers had hij geen wettige nakomelingen toen hij in 1837 stierf. Ook zijn jongere broer Edward was inmiddels overleden, maar die had gelukkig een dochter.

Zij was amper 18 toen ze koningin werd. Dat deed ze niet onder haar doopnaam Alexandrina, maar wel als Victoria. Zij zou uiteindelijk tot haar dood in 1901 over het Verenigd Koninkrijk regeren.

Koningin Victoria.
Royal Collection Trust/© Her Majesty Queen Elizabeth II 2015

Meest gelezen