© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Wereldwijde primeur: Amerikaanse artsen voeren transplantatie van penis én scrotum uit

Voor het eerst hebben Amerikaanse artsen een transplantatie van een penis en het scrotum uitgevoerd. Een wereldwijde primeur, zo zegt de Johns Hopkins University. De patiënt was een Amerikaanse militair die gewond raakte in Afghanistan. 

Een penistransplantatie an sich is niet zo bijzonder. Daar zijn artsen in het verleden nog al in geslaagd. De transplantatie van een penis én een scotum is echter een meer geavanceerde medische ingreep. Een team van negen plastische chirurgen en twee urologen opereerden de patiënt eind vorige maand gedurende 14 uur.

"We koesteren goede hoop dat na deze transplantatie de seksuele functies en urinelozingen bij deze jongeman zo goed als normaal zullen verlopen", verklaarde W.P. Andrew Lee, professor en directeur van de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie aan de medische faculteit van de universiteit.

Overleden donor

De penis, het scrotum zonder teelballen en een deel van de buikwand kwamen van een overleden donor. De patiënt wil anoniem blijven, maar vertelde in een korte verklaring dat hij volgende week het ziekenhuis mag verlaten. "De verwonding was niet makkelijk om te aanvaarden, maar toen ik na de operatie wakker werd, voelde ik me eindelijk weer wat normaler."

In het persbericht staat niet hoe de man aan zijn verwonding is gekomen, maar er werd wel vermeld dat dergelijke verwondingen verzoorzaakt kunnen worden door de ontploffing van geïmproviseerde springtuigen.

Eerste transplantatie

De eerste wereldwijde penistransplantatie gebeurde in 2006 in China, maar de patiënt moest opnieuw een heelkundige ingreep ondergaan om de penis opnieuw weg te nemen wegens "ernstige psychologische problemen" bij hem en zijn echtgenote. In 2015 werd de eerste geslaagde penistransplantatie ter wereld ondernomen in Zuid-Afrika. De VS volgende in 2016.

Meest gelezen