Franstaligen willen onbelast bijverdienen niet op overlegcomité

De regeringen van de Franse gemeenschap en de Franse gemeenschapscommissie (Cocof) willen niet dat het dossier van het onbelast bijverdienen woensdag al wordt behandeld op het overlegcomité. Beide organen vinden het voorbarig om het overleg over de zaak te beëindigen zolang de federale regering haar standpunt en intenties niet heeft verduidelijkt.

Het onbelast bijklussen tot 500 euro per maand is een maatregel van de federale regering. De Franse gemeenschap vreesde echter een negatieve impact op bepaalde sectoren die onder haar bevoegdheid vallen, zoals de non-profitsector. PS, CDH en Ecolo riepen daarom in januari een belangenconflict in. Dat gebeurde via de Cocof, het parlement van de Franstalige Brusselaars, omdat de federale regeringspartij MR daar niet over een blokkeringsminderheid beschikt.

Door het belangenconflict werd de behandeling van de tekst in de Kamer zestig dagen stilgelegd. Desondanks zijn de betrokken partijen niet nader tot elkaar gekomen. "Premier Charles Michel wil het dossier woensdag behandelen, en dat ondanks onze vraag om uitstel. Het is volledig legitiem dat we tijd krijgen om het rapport van de Senaat te bestuderen, dat die dag wordt gepubliceerd, vooraleer een formele discussie in het overlegcomité aan te vatten", stelt minister-president Rudy Demotte van de Franse gemeenschap. De Franse gemeenschap en de Cocof dringen opnieuw aan op "echt en constructief overleg".

Meest gelezen