Hip Hub Hooray: euregionaal hiphop-festival zet Limburg in de spotlight

Vanmorgen heeft minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) de aftrap gegeven voor Hip Hub Hooray. Het is een project dat provincie Limburg in de kijker zet door een euregionale samenwerking van het Maas-Rijngebied. Op 29 september stelt hip hop-talent uit de regio zich voor op een festival.

"Limburg krijgt nu de culturele aandacht die het verdiend," zo zegt minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) in een gesprek met VRT NWS. "Hip Hub Hooray geeft de provincie een nieuwe boost. Limburg was met de subsidierondes wat uit de boot gevallen, daarom hebben we het cultuurplan Limburg opgesteld. Hip Hub Hooray past mee in dat plan om meer cultuur naar de regio te brengen." 

Hip hop is verassend en de community is zeer open. Zo bereiken we een breed en divers publiek

Sven Gatz, minister van Cultuur

Guido Wevers (oprichter van Theater aan het Vrijthof, Maastricht) kreeg van de minister de opdracht om een project voor Limburg uit te werken. "Aandacht voor het hip hop-talent uit het Maas-Rijngebied bleek het juiste antwoord. Op het eerste gezicht verrassend, maar we hebben nu ook de aandacht van 'hip hop-tribes' uit Luik, Maastricht en in mindere mate uit Aken. De hip hop-community is ook erg open. Samenwerkingen tussen Vlamingen, Nederlanders, Duitsers, autochtoon of allochtoon gebeuren er spontaan. Op die manier bereiken we een breed publiek."  

"Hip Hub Hooray loopt in drie fasen: lente, zomer en herfst. In de eerste fase vinden er enkele ontmoetingen plaats tussen jong hip hop-talent van de hele regio. In juli-augustus komt er dan een hip hop summer school en ten slotte eindigen we met een festival in september. We willen hiermee niet de concurrentie met Pukkelpop aangaan, maar vooral een platform creëren waar de jongeren zich kunnen voorstellen aan een groter publiek."

Neutrale zone

"Patrick Dewael (Open Vld), de burgemeester van Tongeren, wilde zijn stad graag voor het project openstellen. Guido Wevers vertelde ons ook dat Tongeren neutraal terrein is. Als we het in een grotere stad zouden organiseren zouden de hip hop-chiefs hun volgelingen niet naar een 'vijandige' stad meenemen. Bovendien heeft burgemeester Dewael met de voormalige Ambiorixkazerne de ideale vrijplaats voor de jongeren gecreëerd."

Het project wordt gefinancierd met steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Nederlandse provincie Limburg, de steden Tongeren en Luik en van Sabam For Culture. Samen zorgen ze voor een eenjarige projectsubsidie van €360.000.

Vanmorgen werd al enig hip hop-talent voorgesteld:

Meest gelezen