Jonge lijsttrekkers van CD&V en N-VA in Mechelen: "Het gaat om de toekomst, niet om het verleden"

N-VA en CD&V schuiven beide een jonge lijsttrekker naar voren voor de gemeenteraadsleden in Mechelen. Freya Perdaens (29) en Wim Soons (28) zijn allebei duidelijk: ze willen de burgemeesterssjerp. Geen makkelijke opdracht, in de stad waar burgemeester Bart Somers (Open VLD) nog werd uitgeroepen tot "beste burgemeester ter wereld" maar Perdaens en Soons zijn er klaar voor: "het gaat niet om wat er in het verleden in Mechelen is gebeurd, maar wat er in de toekomst met Mechelen moet gebeuren", zeggen ze in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens Wim Soons (CD&V) is het niet duidelijk of Somers de volgende legislatuur wel helemaal zal uitdoen als burgemeester. "Misschien wordt hij bij de verkiezingen van 2019 wel op een bovenlokale lijst gezet", zegt Soons. Open VLD staat in Mechelen op één lijst met Groen. "Sommigen zeggen: een stem op Somers is een stem op Calvo (Kristof Calvo, die op de lijst staat voor Groen, nvdr.) als burgemeester", voegt Soons toe.

N-VA en CD&V zitten in de meerderheid met Open VLD en Groen. "Er is de afgelopen jaren goed gewerkt", zegt Perdaens. "Maar we moeten niet alleen kijken naar wat er in het verleden is gebeurd. Mensen gaan stemmen voor de toekomst van Mechelen."

Zo weet N-VA duidelijk welke weg ze na de gemeenteraadsverkiezingen wil inslaan. "Mechelen heeft een hoge schuld. Meer dan 3.000 euro per inwoner", aldus Perdaens. "Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd en dat was ook nodig. Maar nu gaat het beter met Mechelen en moeten we het budget onder controle houden."

Soons zegt dat zijn partij drie punten naar voren zal schuiven "We willen de stad levendig houden, we willen een zorgstad en we willen een fietsbeleid zijn zonder een anti-autobeleid te worden."

N-VA met Groen in Mechelen: "Hier kan samenwerken wel"

In Antwerpen lieten zowel Groen-voorzitter Meyrem Almaci als N-VA-voorzitter Bart De Wever weten dat een coalitie tussen Groen en N-VA voor beide voorzitters "uitgesloten" is. "Wij gaan voor een alternatieve coalitie, zonder N-VA", verklaarde Almaci. "Ik heb nog veel haar op mijn hoofd, maar er is geen enkel haar dat eraan denkt om te besturen met Groen", repliceerde De Wever.

Almaci ging zelfs nog een stap verder: ook op Vlaams en federaal niveau lijkt het haar heel moeilijk om met N-VA een coalitie te vormen.

In Mechelen zitten beide partijen wél samen in een coalitie. "Er wordt heel goed samengewerkt met Groen", zegt Perdaens. "Federaal stuift het wel vaak. Maar lokaal liggen de accenten anders. Het is ook een kwestie van persoonlijkheden."

Meest gelezen