In cijfers: De situatie in Syrië verslechtert nog altijd

Twee dagen lang organiseren de Europese Unie en de VN in Brussel voor de tweede keer een donorconferentie over Syrië. Het doel van de gastgevers is dubbel: enerzijds willen ze geld ophalen om de miljoenen Syriërs te helpen die slachtoffers zijn van het conflict. Anderzijds wil de conferentie steun winnen voor het VN-vredesoverleg. 

De VN probeert al jaren –tevergeefs- in Genève om een politieke oplossing te vinden voor het conflict dat in maart zijn achtste jaar is in gegaan. Officieel worden de doden al lang niet meer geteld, maar naar schatting 350.000 tot ruim een half miljoen Syriërs zijn in het conflict gedood.

Voor diegenen die de oorlog wel overleven of ervoor gevlucht zijn, heeft de situatie een grote impact. Ook na 7 oorlogsjaren is de humanitaire situatie voor velen van hen verslechterd, zeker in die gebieden waar de oorlog de voorbije maanden op zijn hevigst heeft gewoed, zoals in Afrin of Oost-Ghouta.

Voldoende financiële middelen vinden om die nood te ledigen, is een probleem. Volgens de VN is slechts 14 procent van het benodigde budget voor dit jaar gefinancierd. We zetten enkele cijfers op een rij:

Meest gelezen