Anton Corbijn

"Ik maak geen zeemeerminkleren": Veronique Branquinho ontwierp outfit Sennek 

Vandaag repeteert Sennek, onze kandidate voor het Songfestival, in Lissabon voor het eerst in haar definitieve podiumoutfit. Voor die outfit deed ze een beroep op de Belgische modeontwerpster, Veronique Branquinho. VRT NWS sprak met haar en zij kon alvast vertellen dat het een outfit wordt met een scherp, donker kantje aan. 

Branquinho werd geboren in 1973. Ze studeerde aan de Modeacademie van Antwerpen. Van 1997 tot vorige zomer ontwierp ze, op een pauze van enkele jaren na, haar eigen collecties. Nu doet ze het rustiger aan. De vraag van Laura Groeseneken om haar podiumoutfit te ontwerpen, kwam dus op het juiste moment. Vandaag repeteert Sennek in Lissabon een eerste keer en ontdekken we in welke outfit ze op 8 mei België zal verdedigen.

Tot dan is de outfit van Sennek nog in een waas van mysterie gehuld. In de aanloop naar het Songfestival zagen we haar tijdens optredens en in de videoclip al in enkele creaties van Branquinho. De kleur die steeds terugkomt, is haar lievelingskleur zwart. Ook "transparant" (of doorkijk) lijkt een codewoord. Vorig weekend trad ze in Madrid nog op in een zwarte strapless bustier en pantalon, met een doorzichtige zwarte hemdjurk erover. Een spel van verhullen en onthullen. Niet verwonderlijk als je weet dat de ontwerpster van geladenheid en gelaagdheid houdt. 

Herbeluister hier de reportage uit "De ochtend" over Veronique Branquinho en Sennek:

Veronique Branquinho kwam in contact met Sennek via Gerrit Kerremans, muziekcoördinator van de VRT.  "Gerrit deed altijd de soundtrack voor mijn defilés in Parijs. Hij kent mijn werk heel goed en hij kent Laura en hij dacht dat dat wel dicht bij elkaar zou aanleunen, wat ook het geval was.  Van bij de eerste ontmoeting was de goesting er direct van beide kanten om samen te werken."

Sennek gaf van bij de voorstelling van haar song “A matter of time” al aan dat ze een grote fan is van Belgische mode. “Ik vind de stijl van Veronique prachtig. Vrouwelijk, met een donker kantje. Er zit wat “The virgin suicides” in. Ik ben al lang fan van Veronique en ik heb het haar gewoon gevraagd. Het klikte meteen. Ik vind het een grote eer om met haar te kunnen samenwerken.”

Het respect dat Sennek voor Branquinho heeft, is wederzijds. "Ik vind Laura een heel gedreven vrouw en ik herken dat wel. Laura is  bezield en gepassioneerd door wat ze doet, daar hou ik van. Ze heeft veel talent: ze kan mooi zingen, ze is ook een mooie vrouw. Ze was vertrouwd met mijn werk. Ze houdt van een donker en mysterieus kantje, dingen die ook in mijn werk terug te vinden zijn. Ik heb veel respect voor wat ze doet en ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen. "

Laura is bezield en gepassioneerd door wat ze doet, daar hou ik van.

Het was van bij het begin de bedoeling om verschillende outfits te maken voor verschillende gelegenheden: de videoclip, persmomenten, optredens, rode lopers. "We zijn samen door mijn archief gegaan: zij heeft wat dingen voorgesteld, ik heb dingen voorgesteld. Ik heb al heel wat collecties gemaakt, we hebben gekeken wat haar aansprak en wat bij haar zou passen. Van daaruit zijn we vertrokken om iets specifieks te maken."

© Marie Wynants

Ik maak geen zeemeerminkleren en Laura was daar ook niet naar op zoek.

De outfit die Sennek droeg tijdens haar optreden in Madrid, vat goed samen wat de visie van Branquinho en Laura is. "Daar droeg ze een romantisch transparant gewaad met bustier en een broek. Ik hou van dat contrast. Je hebt het mannelijke: die rechte broek, met iets heel romantisch, iets heel fluïde daarbij. Voor het Songfestival wil je wel een jurk, maar ik maak geen zeemeerminkleren. Ik denk ook niet dat Laura daarnaar op zoek was. Het is de combinatie van iets wat een jurk is, maar waar een kantje aan zit dat het minder evident maakt." Verwacht ook geen kledingwissels of een outfit waarvan stukken zullen losgerukt worden tijdens het optreden zoals we eerder al wel eens zagen op het Songfestival. "De VRT heeft voor stijl en kwaliteit gekozen, het is ook een oprechte poging om te winnen en iedereen staat daar met volle overtuiging achter." 

Heb haar leren kennen als een gevoelig meisje, dat ook heel krachtig is.

Branquinho heeft haar ontwerpen en collecties altijd gezien als verhalen. Hier staat vooral het verhaal van Sennek centraal, benadrukt ze: "Het is belangrijk dat zij zich goed voelt zodat ze zich volledig kan concentreren op wat ze daar moet doen: zingen. Ik heb haar leren kennen als een gevoelige vrouw die ook heel krachtig is, zowel het fragiele als het powerful aspect zit erin. Ze houdt niet van te popperige of romantische dingen. Er moet altijd een scherp, donker kantje aan zijn. En dat is wel gelukt, denk ik."

Branquinho zit op dit moment ook al in Portugal, ze maakt deel uit van de ploeg die Sennek tijdens haar hele traject in Lissabon zal begeleiden. "Dat vind ik heel fijn, ik heb er nu tijd voor. Het is een leuke ploeg met heel professionele mensen. Lissabon is voor mij ook een pluspunt." (Branquinho is van Portugese afkomst, nvdr)

Haar lange losse haren, zijn haar handtekening en een troef. 

"Wat ik zal moeten doen, is voor mij ook nieuw, ik zal er zijn zodat ze zich van niets iets moet aantrekken, zodat ze gewoon haar ding kan doen en dat ze er goed zal uitzien. Ik zal ook wel een beetje morele steun bieden."

© Marie Wynants

Het donkere kantje waar Sennek zo van houdt, zal ook doorgetrokken worden in de make-up. Daar zorgt make-upartieste Inge Grognard, ook een grote naam in de modewereld, voor. Ze staat erom bekend dat ze vaak looks creëert die een bevreemdende sfeer uitstralen. Grognard en Branquinho werkten al vaker samen. De kans dat Groeseneken haar lange haren los zal laten, is ook groot. Het is een beetje haar handtekening, ik vind haar heel mooi met de haren los, dus ik vind het eerder een troef, het zou spijtig zijn dat weg te steken." 

Ik weet dat je nooit voor iedereen goed kan doen.

Songfestivaloutfits, en vooral dan die van de Belgische inzending, worden vaak druk becommentarieerd. Iedereen heeft er een mening over, iets waar Branquinho nog niet meteen op voorbereid is.  "Ik heb gedaan wat ik dacht dat goed was, ik hoop dat het in de smaak zal vallen, maar ik weet dat je nooit voor iedereen goed kan doen, het belangrijkste is dat zij zich er goed in voelt."

Vanmiddag repeteert Sennek in Lissabon voor het eerst in haar podiumoutfit. Sennek zal voor België "A matter of time" zingen tijdens de eerste halve finale op dinsdag 8 mei. 

Meest gelezen