imago/Rüdiger Wölk

Italiaanse luchtvaart­maatschappij Alitalia een jaar failliet maar vliegt nog steeds

De Europese Commissie opent een onderzoek om na te gaan of de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia illegale staatssteun krijgt. Morgen is de maatschappij één jaar failliet, maar dankzij noodleningen van de Italiaanse regering van ruim 900 miljoen euro kan de maatschappij blijven vliegen terwijl er gezocht wordt naar een overnemer. Tijdens het afgelopen jaar heeft Alitalia wel nieuwe routes geopend onder meer naar Zuid-Afrika én een designer aangesteld om nieuwe uniformen te ontwikkelen.

Alitalia maakt verlies. Veel verlies: 500.000 euro per dag om precies te zijn. Exact een jaar geleden wilde de directie een verregaand herstructureringsplan doorvoeren, maar dat werd door het personeel weggestemd. Daarop draaide hoofdaandeelhouder Etihad Airways de geldkraan dicht.

Niet veel later start Alitalia de faillissementsprocedure op. Om te voorkomen dat alle vliegtuigen aan de grond moesten blijven staan en al het personeel plots werkloos werd, kende de Italiaanse regering een noodlening toe van 600 miljoen euro. Met deze som geld kon Alitalia nog een half jaar blijven vliegen en kon er gezocht worden naar een overnemer.

Onder meer Ryanair werd genoemd als mogelijke overnemer, maar die onderhandelingen mislukten. De deadline van zes maanden verstreek, de Italiaanse overheid kwam nog eens met een noodlening over de brug, deze keer van 300 miljoen euro.

Een jaar later is er nog steeds geen overnemer voor Alitalia. De Europese Commissie maakt nu bekend een onderzoek te hebben geopend naar de noodleningen van de Italiaanse staat. Als de noodleningen gezien worden als staatssteun, zou het wel eens écht over en uit kunnen zijn met Alitalia. 

Bij de Estse luchtvaartmaatschappij Estonian Airways oordeelde de Commissie streng dat de noodlening van de overheid eigenlijk staatssteun was. Estonian moest het geld terugbetalen en was van de ene dag op de andere failliet.

Alitalia: meest glamoureuze faillissement ooit

Ondanks het faillissement en de noodleningen van de overheid, heeft Alitalia in het afgelopen jaar wel nieuwe routes opgestart: de maatschappij vliegt sinds kort ook naar Nairobi in Kenia en Johannesburg in Zuid-Afrika.

In november kondigde Alitalia ook aan dat het Italiaanse modehuis Alberta Ferretti de nieuwe uniformen voor de luchtvaartmaatschappij mocht ontwerpen, achttien maanden nadat er nieuwe uniformen waren gelanceerd voor het personeel.

Alitalia lijkt zich dus niets aan te trekken van het faillissement. Italiaanse media noemen de maatschappij "een kat met negen levens" en gokken dat Alitalia ook deze keer wel een manier zal vinden om toch te kunnen blijven vliegen.

Meest gelezen