Videospeler inladen...

Jaar na jaar verdwijnen meer vluchtelingenkinderen

Vorig jaar zijn in ons land meer dan 600 minderjarige vluchtelingen spoorloos verdwenen. Het gaat om kinderen die zonder begeleiding naar hier zijn gekomen, en in handen vallen van mensensmokkelaars. Dat zegt Europarlementslid Hilde Vautmans van Open VLD op basis van cijfers van Child Focus en de overheidsdienst Justitie.

Het aantal kinderen dat spoorloos verdwijnt, neemt elk jaar toe, vaak wordt hun verdwijning te laat of zelfs nooit gemeld aan de politie. En daardoor zijn ze een bijzonder kwetsbare groep. 

Over hoeveel kinderen het precies gaat, weet niemand, zegt Heidi De Pauw, directeur van Child Focus. "De risico's die deze jongeren lopen zijn natuurlijk veelvuldig. Heel vaak vallen ze in handen van mensensmokkelaars om hen dan naar een ander land te brengen in zeer gevaarlijke omstandigheden".

De overheid moet dringend maatregelen nemen, zegt De Pauw. "Er is nog heel veel werk aan de winkel. Er is een taskforce opgericht een aantal maanden geleden door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar helaas merken we dat we niet veel stappen vooruit zetten. 

Kinderen betalen een hoge prijs

De tocht naar Europa laat diepe littekens na, net als bij Zahra, een Afghaans meisje van 17 jaar, die de oversteek helemaal alleen waagde. 

"Het was echt moeilijk,  want ik moest mijn eigen land verlaten. We zaten in de boot met 50 personen, terwijl er maar plaats was voor 20 personen", vertelt Zahra.

"Ik was soms echt bang. We kregen niet altijd eten, en we konden dikwijls niet veel slapen. Het was echt erg". 

Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) heeft over het probleem van de minderjarige vluchtelingen een boek geschreven. Vanavond was ze te gast in "De afspraak". Bekijk het volledige interview met haar hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen