Videospeler inladen...

Kate Middleton is bevallen van een zoon

In het Saint Mary's Hospital in Londen is Catherine "Kate" Middleton bevallen van een zoon. Dat meldt Kensington Palace. Voor haar en haar echtgenoot prins William is het hun derde kind, na prins George en prinses Charlotte.

"Hare koninklijke hoogheid de hertogin van Cambridge is om 11 uur [Britse tijd] probleemloos bevallen van een zoon." Met die mededeling heeft Kensington Palace even over 14 uur onze tijd bekendgemaakt dat Kate Middleton haar derde kind op de wereld heeft gezet. Haar echtgenoot prins William was bij haar.

De officiële residentie van de hertog en hertogin van Cambridge voegt eraan toe dat de baby 3,8 kilo weegt en dat zowel het kind als de moeder het goed stelt.

Koningin Elizabeth II, haar echtgenoot prins Philip, kroonprins Charles, zijn echtgenote Camilla en prins Harry zijn in de wolken, luidt het. Ook de familie van Kate is "delighted".

De bevalling vond plaats in de Lindo Wing van het Saint Mary's Hospital in hartje Londen. Ook prins George en prinses Charlotte zijn in die privévleugel van het ziekenhuis geboren. Zij zijn de oudere broer en zus van de boreling.

Even voor 19 uur onze tijd hebben de hertog en hertogin van Cambridge hun kersverse zoon aan de pers voorgesteld. Even later zijn ze met z'n drieën naar huis vertrokken:

Videospeler inladen...

Even over 17 uur onze tijd had William de materniteit al even verlaten om zijn oudste kinderen van school op te halen:

Videospeler inladen...

Rond 17.45 uur onze tijd keerde hij samen met hen terug om hen aan hun nieuwe broer voor te stellen. Ze bleven ongeveer een half uur:

Videospeler inladen...

Paardrijden

De Queen was op Windsor Castle in het westen van Londen toen ze het nieuws van de geboorte te horen kreeg. Daar is ze eerder vandaag gefotografeerd terwijl ze op het domein aan het paardrijden was.

Zelf is ze niet naar de materniteit afgezakt. In de loop van de namiddag is wel een taxi met daarin een "valse" koningin voor de ingang gesignaleerd:

Videospeler inladen...

Naam

Op de naam van de boreling is het nog even wachten. Arthur, Albert, James, Frederick en Philip staan bovenaan de lijstjes van de bookmakers.

Nu al is hij de 5e in lijn voor de troon na zijn grootvader Charles, zijn vader William, zijn oudere broer én zijn oudere zus. Dat laatste is een primeur in de Britse monarchie. Tot voor kort sprong een zoon over een dochter, maar in 2011 veranderde die wet. 

In onderstaand schema heeft de BBC de huidige "rangschikking" visueel in beeld gebracht:

Zoals de "traditie" het voorschrijft, heeft de officieuze belleman de geboorte van de prins op zijn beurt bekendgemaakt:

Videospeler inladen...

De Britse premier Theresa May heeft via Twitter haar gelukwensen overgemaakt. "Mijn warmste gelukwensen aan de hertog en hertogin van Cambridge met de geboorte van hun zoontje", schrijft ze. "Ik wens hen veel geluk in de toekomst."

Lindo Wing

Vanochtend had Kensington Palace bekendgemaakt dat Kate rond 6 uur Britse tijd richting het Saint Mary's Hospital was gebracht in "een vroeg stadium van de bevalling". Ook toen al was William bij haar.

De hertogin van Cambridge was sinds 22 maart in bevallingsverlof. Omdat ze hoogzwanger was, woonde ze zaterdagavond het verjaardagsfeest van de Queen (92) in de Royal Albert Hall niet bij.

Hoe verloopt de koninklijke geboorte?

  • Koningin Elizabeth II was de eerste die het nieuws van de geboorte te horen kreeg. De ouders van Kate Middleton zijn vervolgens op de hoogte gebracht.
  • Een ezel met daarop een door de dokters ondertekende verklaring van de geboorte van de prins is op het plein voor Buckingham Palace geplaatst. In Londen weerklinkt een salvo kanonschoten: 62 aan de Tower of London, 41 in Green Park. De Union Jack wordt op alle officiële gebouwen gehesen.
  • De secretaris van de koningin brengt de gouverneurs-generaal van de landen van het Gemenebest op de hoogte.

  • Op de voornaam van de prins is het nog even wachten. Bij de geboorte van William duurde het een week voor zijn naam werd bekendgemaakt. Bij zijn vader Charles was het zelfs een maand wachten. 5 jaar geleden werd de naam van George 2 dagen na de geboorte bekendgemaakt, idem voor Charlotte. Net als zij wordt de nieuwe prins officieel met "koninklijke hoogheid" aangesproken.

Meest gelezen