Design Pics / LJM Photo

Koude maanden februari en maart leiden tot 40 procent meer gasverbruik

De temperatuur in de maanden februari en maart van dit jaar lag lager dan gemiddeld. Daardoor verbruikten gezinnen 39 procent meer gas dan vorig jaar, wat een meerkost betekent van bijna 38 euro. Dat zegt energieleverancier Essent, na een analyse van het aardgasverbruik van 200.000 consumenten.

Vooral de maand februari was koud: de temperatuur lag bijna 3 graden onder het gemiddelde. Het gevolg was dat consumenten 36 procent meer gas verbruikten dan in februari 2017. Als je kijkt naar het gemiddelde over de laatste vijf jaren, lag het verbruik in februari 22 procent hoger.

In de maand maart werd dit jaar 44 procent meer gas verbruikt dan in 2017, en 14 procent meer dan het gemiddelde van de laatste vijf jaren. Alles samen betekende dat een meerkost voor de consument van bijna 38 euro, zegt energieleverancier Essent.

Ook Fluxys, het bedrijf dat instaat voor het gastransport in ons land, zag een stijgende trend in de maanden februari en maart. Fluxys rapporteert voor de maand februari een stijging van 31 procent tegenover 2017 en voor de maand maart 44 procent.

Energieleverancier Engie nuanceert dan weer. "De maanden februari en maart waren inderdaad koud, maar januari was dan weer milder dan andere jaren. Als je kijkt naar het hele eerste kwartaal van dit jaar, was er bij onze klanten een stijging van het aardgasverbruik van 5 procent."

Meest gelezen