Videospeler inladen...

Michael Bloomberg schenkt 4,5 miljoen dollar voor klimaatakkoord van Parijs

De Amerikaanse miljardair en filantroop Michael Bloomberg maakt 4,5 miljoen dollar over aan de Klimaatconventie van de Verenigde Naties voor de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Het is geld dat de Amerikaanse regering normaal gezien zou bijdragen, maar sinds de terugtrekking van de VS uit het akkoord is daar geen sprake meer van. "Ik ben in staat om het te doen, dus ja, ik ga een cheque overmaken."

In juni vorig jaar kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, dat eind 2015 afgesloten werd. Het akkoord is te nadelig voor de VS, meent Trump. "Het zal ons te veel banen kosten, het zal ons verarmen, en het is mijn plicht om de Amerikanen daarvoor te behoeden." Zijn beslissing werd scherp veroordeeld, internationaal, maar ook in eigen land.

Een van die kritische stemmen is Michael Bloomberg, oud-burgemeester van New York en speciaal VN-gezant voor steden en klimaatverandering. "Het Amerikaanse volk heeft Washington niet nodig om ons engagement ten opzichte van het klimaatakkoord na te komen", zei hij meteen na Trumps bekendmaking.

Bloomberg, naast politicus ook miljardair en filantroop, beloofde vorig jaar om 15 miljoen dollar te schenken aan het UN Climate Change Secretariat, de Klimaatconventie van de Verenigde Naties. Een bedrag dat de VS normaal zou bijdragen voor het klimaatakkoord, maar wat de VN nu misloopt.

"Als de overheid het niet doet, zijn wij als bevolking verantwoordelijk"

In "Face the nation" op CBS News heeft Bloomberg die intentie nu bevestigd. Hij maakt alvast 4,5 miljoen dollar over aan de Klimaatconventie voor de uitvoering van het klimaatakkoord. "Amerika heeft iets beloofd. En als de overheid het niet gaat doen, zijn we als Amerikaanse bevolking allemaal verantwoordelijk. Ik ben in staat om het te doen. Dus ja, ik ga een cheque overmaken voor het bedrag dat Amerika beloofd had. Net alsof ze het bedrag van de regering gekregen zouden hebben."

Het is gevaarlijk om te blijven doen wat we aan doen zijn

Michael Bloomberg

4,5 miljoen dollar is 60 procent van het bedrag dat de Verenigde Staten dit jaar zouden bijdragen aan de Klimaatconventie. De Amerikaanse regering zelf maakt maar 3 miljoen vrij, in plaats van de 7,5 miljoen dollar in de vorige jaren. Bloomberg zegt extra middelen vrij te zullen maken als de overheid ook de volgende jaren nalaat om voldoende geld over te maken. Zijn stichting, Bloomberg Philantrophies, blijft de VN ook bijstaan.

"Het is gevaarlijk om te blijven doen wat we aan het doen zijn. Als iedereen het juiste zou doen, ja, dat zou beter zijn. Maar als sommige mensen of sommige landen het juiste doen, dan worden we daar allemaal beter van."

"Trump kan nog van mening veranderen"

Bloomberg houdt er wel de hoop in dat Trump ondanks zijn kritiek op het klimaatakkoord nog van mening kan veranderen. "Hij staat erom bekend dat hij soms zijn mening wijzigt, dat klopt. Maar hij zou dat moeten doen, zeggen, 'kijk, er is echt een probleem hier. Amerika is een deel van het probleem. Amerika is een groot deel van de oplossing en we moeten erin duiken, de wereld helpen een potentiële ramp tegen te houden'".  

Meest gelezen