Videospeler inladen...

Zuid-Korea doet de propagandaluidsprekers (even?) zwijgen

In de aanloop naar de officiële gesprekken tussen de leiders van beide landen heeft Zuid-Korea zijn propagandaluidsprekers aan de grens met Noord-Korea uitgeschakeld. Seoel wil daarmee "een vredig klimaat creëren" voor het topoverleg.

Vrijdag staat een zonder meer historische top tussen de Zuid-Koreaanse president Jae-in Moon en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op de agenda. Het is pas de derde keer dat beide landen elkaar officieel zullen ontmoeten voor topoverleg. Ze zullen elkaar spreken in Panmunjeom, het dorp in de gedemilitariseerde zone waar beide Korea's 65 jaar geleden de wapenstilstand ondertekenden.

In de aanloop naar dat gesprek heeft Zuid-Korea nu beslist om de propagandaluidsprekers in het gebied tussen beide landen het zwijgen op te leggen. Daarmee wil het land "de militaire spanning verminderen" en "een sfeer voor vreedzame gesprekken creëren", zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Popmuziek, nieuws en kritiek

Zowel Noord- als Zuid-Korea hebben in het grensgebied luidsprekers staan. Daarmee versturen ze propaganda elkaars richting uit. Van Zuid-Koreaanse kant uit gaat het dan om de typische Zuid-Koreaanse popmuziek (denk aan de muziek in de stijl van "Gangnam Style"), nieuwsberichten en kritiek op het Noord-Koreaanse regime.

Zuid-Korea doet dat met tussenpauzes al sinds 1963. Midden 2015 zwegen de luidsprekers, begin 2016 werden ze weer ingeschakeld na een Noord-Koreaanse kernproef. Het is niet duidelijk of de propaganda na afloop van het overleg opnieuw zal weerklinken. Evenmin duidelijk is of Noord-Korea zijn propaganda zal stilleggen. Na de Olympische Winterspelen zette het regime het volume wel al wat lager.

Voorzichtige dooi?

De laatste maanden lijkt er een heel voorzichtige dooi in de maak tussen de twee Korea's. Tijdens de Winterspelen hebben enkele vertegenwoordigers van Noord en Zuid elkaar al eens kort ontmoet.

Enkele dagen geleden kondigde Pyongyang aan dat het zijn kernproeven en rakettentests zou opschorten. Ook sluit het regime de nucleaire testlocatie Punggye-Ri in het noorden van het land. Zuid-Korea ziet dat als "een betekenisvolle stap" en "een positieve basis voor gesprekken."

Meest gelezen