Man veroordeeld voor moord die 23 jaar geleden gebeurde

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is een man veroordeeld tot 15 jaar cel voor een moord die 23 jaar geleden gebeurde. De man schoot een man van 24 neer in de Antwerpse stationbuurt. Pas jaren later kon hij met zekerheid aan de feiten gelinkt worden, via een vingerafdruk op een bierflesje. 

Op 18 april 1995 ontstond een ruzie tussen twee klanten in een café in de oude stationsbuurt in Antwerpen. Eén van hen haalde tijdens die ruzie een vuurwapen boven. Hij schoot de andere klant, een man van 24, in de hals en in de buik. Daarna vluchtte de schutter weg. Het slachtoffer werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar.

Pas jaren na de feiten kon een dader gelinkt worden aan de feiten. Dat gebeurde via een vingerafdruk op een bierflesje in het café. In 2006 leverde die afdruk een honderd procent match op met de dader. De man werd internationaal geseind en uiteindelijk in 2010 opgepakt in Hongarije.

Vandaag kreeg de man zijn straf te horen voor de correctionele rechtbank in Antwerpen. Die veroordeelde de dader tot 15 jaar cel. De man ontkent ondanks het DNA-bewijs nog steeds de feiten en zegt dat hij op de desbetreffende datum niet in Antwerpen was.

Is een moordzaak na 23 jaar dan niet verjaard?

Vandaag verjaart een zware misdaad die bestraft kan worden met levenslang, zoals een moord, na 20 jaar. Eind 2015 werd de termijn verlengd, onder meer door de nakende verjaring van de misdrijven van de Bende van Nijvel. De verjaringstermijn kan door bepaalde onderzoeksdaden ook geschorst of gestuit worden, en op die manier dus nog langer duren dan 20 jaar. Om die reden was deze moordzaak nog niet verjaard.

Meest gelezen