Videospeler inladen...

Politici die lopen, een trend? "De tijd dat ze zich énkel als politicus toonden, ligt al lang achter ons"

Steeds vaker tonen politici zich als fervente sporters en het liefst van al trekken ze hun loopschoenen aan. Of zo lijkt het toch, als we hun sociale media-accounts mogen geloven. "Politici tonen zich graag als een gewone mens en dan is lopen ideaal", zegt hoogleraar Peter Van Aelst.

De Ten Miles en de marathon, gisteren in Antwerpen, toonden het nog maar eens: onze politici lopen graag én veel. Op het lijstje aanwezigen stonden onder anderen burgemeester Bart De Wever (N-VA) en uitdagers Kris Peeters (CD&V) en Jinnih Beels (SP.A), maar ook minister Ben Weyts (N-VA) en SP.A-voorzitter John Crombez.

Beluister hier het gesprek

"Op zich is dit niet nieuw", zegt hoogleraar Peter Van Aelst van de Universiteit van Antwerpen in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is gespecialiseerd in politieke communicatie. "Politici tonen zich graag als een gewone mens. En dus ook als iemand die aan het sporten is. De tijd dat politici zich énkel als politici toonden ligt al even achter ons."

Politici tonen zich graag als een gewone mens. En dus ook als iemand die aan het sporten is

Of het hier toevallig om lopen gaat, kan Van Aelst niet zeggen. "Lang geleden hebben we eens een onderzoek gedaan naar de websites van politci. Toen bleek dat ze zich vaak profileerden als fietser, vooral de politici van Open VLD. De laatste jaren blijkt het inderdaad steeds vaker om lopen te gaan. Het is laagdrempelig, veel Vlamingen doen het en het is gezond. Er zijn wel wat redenen om daarvoor te kiezen."

James Arthur Photography

Enkele jaren geleden doken politici ook plots op in entertainmentprogramma's. En toch is dit niet hetzelfde, vindt de hoogleraar. "Sporten tussen de mensen komt veel authentieker over. Wanneer politici in amusementsprogramma's zitten, lijkt daar toch meer een strategie achter te zitten. In het verleden kwam daar ook al vaak kritiek op. Ik heb het gevoel dat ze daar nu omzichtiger mee omspringen."

Sporten tussen de mensen komt veel authentieker over dan deelnemen aan amusementsprogramma's

"Maar we moeten dit ook niet overschatten", zegt Van Aelst. "De grote meerderheid van de politici pronkt op sociale media toch vooral met hun politiek werk en hun politieke opvattingen. Ze zijn zeker niet bezig met zich constant al sportend in het nieuws te werken. Het blijft beperkt."

En het lopen? Dat kan even snel verdwijnen als dat het gekomen is. "We focussen ons daar nu op omdat enkele populaire politici daarmee bezig zijn. Misschien krijgen we binnen tien jaar politici die een andere sport beoefenen en dan kijken we daar naar."

Meest gelezen