Videospeler inladen...

Premier Armenië stapt op na straatprotest

In Amernië heeft de premier, Serzj Sarkisian, ontslag genomen. Hij doet dat na dagen van aanhoudende straatprotesten. Vanmorgen hadden enkele honderden militairen zich aangesloten bij het protest. Een belangrijke leider van de oppositie in intussen vrijgelaten.

"Ik verlaat de functie van leider van het land", zo wordt Sarkisian geciteerd door de Armeense staatsmedia. Er wordt in Armenië al elf dagen op rij betoogd tegen zijn benoeming tot eerste minister. Gisteren nog werden heel wat leiders van de oppositie opgepakt. Maar de leider ervan is intussen weer vrij.  

Vanmorgen hadden militairen in uniform zich aangesloten bij het protest. Ook in andere steden kwamen mensen op straat.  

Sarkisian was tien jaar lang president van Armenië, maar eerder dit jaar moest hij die functie opgeven, omdat hij niet meer mocht worden herkozen. Sinds vorige week dinsdag is hij wel weer premier van het land.

Sinds een grondwetsherziening in 2015 is het presidentschap in Armenië voornamelijk protocollair. De echte uitvoerende macht ligt in handen van de premier. Volgens de oppositie had de grondwetswijziging enkel tot doel om de werkelijke macht in de handen van Sarkisian te behouden.

Meest gelezen