Spotify test optie om "expliciete nummers" te weren

Muziekstreamingdienst Spotify test een optie uit waarmee gebruikers nummers met expliciete teksten kunnen weren. Handig voor ouders die niet willen dat hun kinderen de bewuste liedjes horen. Al gaat voor hen de optie nog niet ver genoeg.

Waar diensten als Apple Music al een tijdje nummers met expliciete teksten "beveiligen" met een ouderlijk wachtwoord, blijft Spotify voorlopig achter. Moeder Nicola Ford vond dat een probleem en startte een petitie. Met succes, want ze kreeg naar eigen zeggen veel reacties. 

Sinds kort test Spotify een optie die het mogelijk maakt om "expliciete nummers" te weren. Gebruikers zullen kunnen kiezen of ze de optie al dan niet aanzetten. Wie de optie aanzet, zal de bewuste nummers in het grijs zien staan. En Spotify zal de liedjes ook overslaan als ze in een playlist staan. 

Maar dat gaat niet ver genoeg, zo vinden sommigen. Zo zou er geen wachtwoord nodig zijn om de instelling aan te passen: iedereen die het account gebruikt kan de functie dus makkelijk uitzetten. En nog een kritiekpuntje volgens sommigen: Spotify vervangt de bewuste nummers niet door de "cleane" nummers, de versies waar het expliciete taalgebruik niet in voorkomen en die vaak op de radio worden gespeeld. 

Spotify zelf benadrukt dat het voorlopig enkel om een test bij "sommige gebruikers" gaat. Of het er ooit komt - en in welke vorm -, is dus voorlopig nog niet duidelijk. 

Meest gelezen