Videospeler inladen...

Overleg bij MIVB bereikt akkoord voor veiliger werkomgeving na incident in Anderlecht

De controleurs en het veiligheidspersoneel van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB hebben vandaag het werk neergelegd. Aanleiding was een incident van gisterenavond in Anderlecht waarbij drie controleurs gewond raakten. De dienstregeling ondervond geen hinder. De directie heeft nu een akkoord met de vakbonden voor een veiligere werkomgeving.

Om 21u gisterenavond werden drie controleurs van de MIVB bij de halte Peterbos in Anderlecht aangevallen door een 10-tal jongeren. Bij een controle werden enkele jonge zwartrijders betrapt en van de bus gehaald voor een identiteitscontrole. Een groep jongeren uit de buurt kwamen tussenbeide en vielen de controleurs aan. Een van hen werd geraakt op de slaap, een andere moest voor hechtingen overgebracht worden naar het ziekenhuis. (zie video hieronder)

De MIVB neemt het incident heel ernstig en dient klacht in tegen de daders. "Het zijn ernstige feiten", benadrukt Guy Sablon, de woordvoerder van de MIVB. "We rekenen er dan ook op dat de daders snel worden gevat én dat ze zich moeten verantwoorden voor een rechter."

Videospeler inladen...

Overleg bereikt akkoord

De controleurs en het veiligheidspersoneel legden vandaag het werk neer. Voor de vakbonden is het genoeg geweest.  "Er zijn deze maand al tien veiligheidsmedewerkers naar het ziekenhuis moeten gaan door agressie",  zegt Martine Vanophem van de liberale vakbond ACLVB, "volgens de directeur is dat nu eenmaal een risico van de job."

De vakbonden en de directie zijn deze namiddag dan toch tot een akkoord gekomen om de veligheid van het personeel te garanderen. De MIVB zal een aanvraag voor pepperspray doen bij Binnenlandse Zaken, er komen opleidingen zelfverdediging en er wordt extra geïnvesteerd in communicatie en personeel. "Elke veiligheidsmedewerker zal een radio krijgen, nu is dat nog niet het geval. We zullen ook een snelprocedure starten om vier nieuwe mensen aan te werven", zegt woordvoerder Guy Sablon van de MIVB.

Op sociale media circuleert een video van het incident. Het is nog niet duidelijk wie de beelden heeft gemaakt.

Meest gelezen