Vlaamse overheid investeert 1,9 miljoen euro in restauratie steenkoolmijn in Waterschei

Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 1,9 miljoen euro toe voor de restauratie van het schachtgebouw van de steenkoolmijn in Waterschei (Genk).

De stad Genk ontwikkelt de voormalige mijnsite tot Thorpark, een omvangrijk ontwikkelingsproject waar technologie, energie en innovatie centraal staan. Het technologiepark zal een oppervlakte van 93 hectare hebben. "We ontwikkelen de site volgens een hoogwaardig kwaliteitsconcept op het gebied van architectuur en omgevingsaanleg, met veel aandacht voor duurzaamheid en parkbeheer", zegt Bourgeois (N-VA).

De stad sloot met Bourgeois een meerjarenovereenkomst voor de restauratie van de voormalige mijngebouwen. Daardoor kan het Genkse stadsbesuur jaarlijks een beroep doen op vastgelegde restauratiesubsidies. De totale kostprijs voor de uitvoering van de restauratiewerkzaamheden is begroot op circa 23 miljoen euro, waarvoor een erfgoedpremie van 8 miljoen euro wordt toegekend.

De restauratie van het schachtgebouw vormt de vierde fase in de meerjarenovereenkomst. De Vlaamse regering maakte immers de afgelopen vier jaar al middelen vrij om achtereenvolgens het hoofdgebouw, het ophaalgebouw, het ventilatiegebouw en de passerelle te restaureren. De stad Genk zal daarna ook de uitrusting en de schachtbok restaureren.

Het schachtgebouw - ontwopen door architect Voutquenne - heeft een gewapend betonskelet en grote raampartijen, maar verkeert in een relatief slechte staat. Naast dakwerken en een algemene opkuis wordt vooral het beton gerestaureerd. Verder plant de stad Genk een aantal ingrepen om het gebouw veiliger en toegankelijk voor bezoekers te maken.

Meest gelezen