Yves Dedapper uit Hansbeke verbreekt wereldrecord rolstoelduwen, maar niet zonder problemen

Yves Dedapper (45) uit Hansbeke moest en zou deelnemen aan de Ten Miles in Antwerpen, maar niet alleen. Samen met Hannelore Vens (28) die in een rolstoel zit, wilden ze in minder dan 3 uur en 36 minuten het wereldrecord rolstoelduwen in een marathon verbreken. De warmte zorgde er toch voor dat Yves na 23 kilometer heeft moeten opgeven. Hij werd onwel, viel en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Toch heeft het duo het wereldrecord van de halve marathon op hun naam.

Hannelore Vens is altijd sportief geweest, maar heeft obstakels moeten overwinnen. Vier jaar geleden kreeg ze een appelflauwte in het station van Brugge. Daardoor belandde de loopster op een spoor, werd ze aangereden door een trein en verloor haar benen. Maar dat heeft haar nooit tegengehouden om verder haar passie uit te oefenen. 

Tijdens een actie van Music For Life leerden Hannelore en Yves elkaar kennen.  Samen werkten ze aan een plan om de 10 Miles te lopen. Hannelore zou hem coachen terwijl Yves loopt. Het plan eindigde voor de twee enthousiastelingen jammer genoeg in mineur. Door de hitte moest Hannelore Yves verplichten om te stoppen. “Ik wilde echt verder doen, maar op een bepaald moment ben ik gevallen”, zegt Yves Dedapper.

“Ik weet niets meer van wat er is gebeurd. Ik ben 25 minuten bewusteloos geweest en werd wakker in de ambulance. Achteraf hebben ze me verteld wat er gebeurd is, maar ik kan me er dus niets van herinneren.” Toch hebben ze een wereldrecord op hun palmares: “We hebben wel het record van de halve marathon verbroken. Dat verzacht de pijn wel ergens." 

kasto80

Meest gelezen