500 jonge kinderen moeten raadsel rond autisme blootleggen

De Universiteit Gent en de KU Leuven starten met een nieuw onderzoek om autismespectrumstoornis veel vroeger op te sporen. Nu wordt de vroegste diagnose gesteld als de kinderen twee, drie jaar oud zijn. De onderzoekers gaan nu vijfhonderd jonge kinderen volgen, vanaf de leeftijd van 5 maanden tot 3 jaar.

De UGent en de KU Leuven starten met een nieuw onderzoek om autismespectrumstoornis (ASS) veel vroeger op te sporen dan momenteel het geval is. "Nu wordt de diagnose vaak gesteld op de leeftijd van 2, 3 jaar of zelfs later", zegt professor Herbert Roeyers van de UGent. "Wanneer we heel vroeg een diagnose kunnen stellen, kunnen we ook sneller ingrijpen en weten de ouders waar ze aan toe zijn."

Daarom gaan de onderzoekers nu 500 jonge kinderen volgen, vanaf de leeftijd van 5 maanden tot 3 jaar, onderverdeeld in 3 risicogroepen, en verdeeld over de 2 onderzoekslocaties: Gent en Leuven. 

"Een eerste groep bestaat uit jonge kinderen die een broertje of zusje met ASS hebben. Een tweede groep zijn te vroeg geboren kinderen, kinderen die geboren zijn voor 30 weken zwangerschap. En een derde groep zijn kinderen met hardnekkige en niet meteen te verklaren voedingsproblemen", zegt professor Roeyers.

Waarom en hoe?

De kinderen krijgen een uitgebreide reeks testen per leeftijd, die zullen bestaan uit onder meer gedragsobservaties, gestandaardiseerde ontwikkelingstesten, video-opnames tijdens de onderzoeken, registratie van het kijkgedrag, bloedafname, en een 3D-foto.

"We willen bij ieder kind zo vroeg mogelijk kunnen inschatten hoe groot het risico op autismespectrumstoornis is. De uiteindelijke bedoeling is dan om met het risico-inschattingsmodel zo snel mogelijk aan de slag te gaan. We hopen ook dat tegen de leeftijd van 3 jaar een milder beeld van autisme zal ontstaan", besluit Roeyers.

In Leuven zullen de testen gebeuren in Gasthuisberg of Campus Sint-Rafaël, in Gent is dat op de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen. De kinderen zullen uitgenodigd worden op de leeftijd van 5, 10, 14, 24 en 36 maanden.

Meest gelezen