"Dit is geen puppy maar een vossenwelp"

In het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Brasschaat hebben ze een nest vossenwelpjes onder hun hoede.

Hulpeloze puppy's?

De 4 vosjes werden gevonden op een industrieterrein. Waarschijnlijk werd hun vossenburcht vernield door machines die daar aan het werk waren. De beestjes waren nog heel erg klein, ze hadden zelfs hun oogjes nog niet open. Zonder menselijke tussenkomst waren ze zeker ten dode opgeschreven.

De mensen die de diertjes gevonden hebben dachten eerst dat het om puppy's ging en brachten ze dan ook naar een "gewoon" dierenasiel. Maar toen werd duidelijk dat het om vossenjongen ging, dus kwamen ze al snel bij het VOC van Brasschaat terecht waar Marcel Peeters en zijn vrijwilligers zich over hen ontfermden.

 

Piemelzuiger

Daar werden ze onderzocht en kregen ze ieder een eigen plekje. "Eerst hadden we ze bij elkaar gezet, om zich makkelijker warm te houden, maar dat werkte niet zo goed, " vertelt Marcel. "Het waren zogenaamde piemelzuigers," lacht hij. "Jonge dieren gaan van nature op zoek naar een tepel om te kunnen eten. Dieren die met de hand worden grootgebracht blijven dat doen. In hun zoektocht beginnen ze te sabbelen op de plassertjes van hun broertjes en dat veroorzaakt ontstekingen. Dus hebben we ze een soort  pyjama aangetrokken, gemaakt van een sok, zo kunnen ze nergens meer bij."

 

3 rekels en een moer

Ondertussen gaat het erg goed met de vosjes. Het zijn 3 mannetjes -rekels- en één vrouwtje - een moer. "We willen ze niet handtam maken maar zullen hen net verwilderen zodat we ze, als ze groot en sterk zijn, opnieuw kunnen uitzetten. Dat doen we dichtbij een vossenburcht, omdat vossenmoeders makkelijk jongen ter adoptie opnemen. En mocht dat niet lukken, dan kunnen ze nog altijd voor zichzelf zorgen." besluit Marcel.

Meest gelezen