België geeft 26 miljoen euro humanitaire steun aan Syrië

In ons land heeft vandaag en morgen een internationale conferentie over Syrië plaats. Vandaag staat de humanitaire situatie centraal, morgen gaat het over de politieke kwestie en het door de VN geleide vredesproces. Ons land beloofde vandaag opnieuw 26 miljoen euro steun voor humanitaire organisaties in Syrië en vooral de buurlanden. De laatste drie jaar trok België daarvoor al meer dan 100 miljoen euro uit. 

In en rond Syrië zijn meer dan 13 miljoen mensen op de vlucht, dat is meer dan de helft van de totale bevolking van Syrië. De humanitaire nood is en blijft dus groot, het einde van de bloedige burgeroorlog is voorlopig ook nog niet in zicht. Tussen de vijf en de zes miljoen Syriërs zitten vast in de buurlanden: Turkije, Libanon en Jordanië, maar ook Irak en Egypte vangen veel mensen op. België wil, net als de voorbije jaren, vooral daar steun bieden. Zodat Syrische vluchtelingen in de eigen regio opgevangen kunnen worden, en er geen grote vluchtelingenstromen meer ontstaan, zoals enkele jaren geleden. 

Morgen staan de politieke situatie en het vredesproces in Syrië op de agenda van de Syrië-conferentie. De Speciale Gezant voor Syrië van de VN, Staffan de Mistura, en de Buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini, zitten de conferentie voor. De bedoeling is zoveel mogelijk steun te bieden aan het vredesproces voor Syrië, dat door de VN geleid wordt. Maar dat proces levert weinig resultaat op. Bovendien zijn er parallelle gesprekken op initiatief van Rusland, dat een bondgenoot is van Syrië.

Oorlogsmisdaden

De vermoedelijke gifgasaanval op de Syrische stad Douma begin deze maand zette de zaak nog eens op scherp. Rusland en Syrië ontkennen dat er een gifgasaanval heeft plaatsgevonden, verschillende ontwerpen voor resoluties van de VN om de aanval te veroordelen, maakten geen kans. Inspecteurs van de Organisatie voor een verbod op chemische wapens konden pas twee weken na de veronderstelde aanval een eerste keer naar Douma om er monsters te nemen. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië voerden intussen een vergeldingsaanval uit.

Ons land deed niet mee aan de vergeldingsaanval, maar drukte er bij monde van premier Michel wel "begrip" voor uit. België vindt het belangrijk dat een eventueel gebruik van chemische wapens niet onbestraft blijft, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Ons land financiert daarom mee een onderzoekscomité van de VN dat in het leven is geroepen om bewijzen te verzamelen voor mogelijke oorlogsmisdaden.

Meest gelezen