Foto: Rob Jonckheere

Bevestigd: Johan Vande Lanotte (SP.A) trekt Stadslijst in Oostende

Burgemeester Johan Vande Lanotte van Oostende (SP.A) heeft zijn Stadslijst voorgesteld waarmee hij op 14 oktober naar de Oostendse kiezer trekt. Hijzelf trekt die lijst, oud-burgemeester Jean Vandecasteele is lijstduwer.

Er bestond weinig twijfel over het lijsttrekkerschap van de nieuwe lijst, maar Vande Lanotte heeft zijn kopmanschap pas vandaag officieel aangekondigd.

Vorig jaar al kondigde Vande Lanotte aan dat hij niet langer onder de SP.A-vlag naar de kiezer zou trekken. Er werd een traject opgesteld waarmee hij op zoek ging naar stadsmakers buiten de partij, "sterke krachten die vooruit willen met Oostende". Een groot deel van de lijst bestaat dan ook uit die stadsmakers, onder wie Fabrice Goffin, bekend van het bedrijf Zora Robotics, en Glenn Dangreau, organisator van onder meer de Kaaifeesten.

Een vierde van de lijst is ook 30 jaar of jonger en er staan ook heel wat mensen op de Stadslijst met een migratie-achtergrond. "We willen een spiegel van Oostende zijn", aldus Vande Lanotte.

Hijzelf gaat de lijst trekken onder de slogan "Samen met jou voor Oostende" en met de kleuren geel en rood, de kleuren van de badstad. Hij vormt een tandem met schepen Vanessa Vens (SP.A). Schepen en oud-burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) duwt de lijst. Partijvoorzitter John Crombez (SP.A) staat op de 29e plaats.

De gemeenteraadsverkiezingen in Oostende beloven een heel open strijd te worden, met Kamerlid Wouter Devriendt (Groen), Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) en Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA) als belangrijkste uitdagers. Schepen Krista Claeys (CD&V) wordt beschouwd als belangrijkste outsider.

Meest gelezen